Hoppa till huvudinnehåll

"DET KUNDE HA VARIT VI"

Publicerad 14 mars 2013

Vår norske medarbetare Sebastian Stein har nyss kommit tillbaka från Syrien där han jobbat med akutsjukvård på ett av våra sjukhus. Här kan du läsa utdrag ur hans starka berättelse som publicerades i den norska tidningen Dagsavisen den 11 mars.

"En dag var det mycket mer skottlossning och explosioner än vanligt. Plötsligt kastade sig en av mina kollegor ner på marken. Den sista explosionen var för hög. Vi gick ut från kontoret och ner till sjukhuset.
- Alla måste in! skrek jag på min improviserade arabiska.
Inne på sjukhuset hade vi bättre chans att inte bli skadade om en bomb skulle falla i närheten. ”…”
Några minuter senare, hade vårt sjukhus förvandlats till en sjö av blod och lidande. Bilar fulla med skrikande människor, offer i armarna på sina familjer. Vanessa, narkosläkare och en vän till mig från utbildningen före avresan, sa de avgörande orden:
- Nu är det dags för akutinsats.
Efter så lång tid av hårt arbete stod det omedelbart klart för mig: "Nu är det jävligt allvarligt." Jag kunde inte ha varit lugnare. Allvaret i situationen gjorde min hjärna kall och mitt hjärta varmt.
Innan patienterna kom in, hade vår tolk Hassan kommit till mig med en djup fåra i pannan och berättat att grundskolan i grannstaden hade bombats. Hans lillasyster gick i den skolan. Skulle hans syster föras in bland de skadade nu? Tänk om det hade varit min lillasyster, tänkte jag.
Fatima, vår underbara, huvudansvariga sjuksköterska, ropade på mig. Hon såg desperat ut. Hon stod vid en liten flicka, men var tvungen att fortsätta vidare till nästa patient. Problemet var bara att syrgasmasken inte passade på den lilla flickan. Så vi bytte plats och plötsligt stod jag där istället och höll masken på plats medan jag smekte flickans panna och försökte lugna henne på arabiska:
- Schweia, schweia.
Jag vet inte vem flickan var. Jag hoppas att hon lever idag. Jag hoppas att hon har en bror.
En annan liten flicka skickade vi vidare till Turkiet. Hon hade fått en hjärnskada och vi kunde inte operera henne hos oss. Några av våra medarbetare tog henne till landsgränsen. De var tvungna att vänta i timmar i kylan och flickan överlevde inte. Kanske hade hon en bror? Den brodern kunde ha varit jag. (…)
När jag klev över taggtrådsstängsel och lämnade Syrien och återvände till Turkiet, var jag lättad och glad. Inte många timmar senare var jag hemma i Oslo. Och efter några dagar gav jag min lillasyster en bra och varm kram. Så vi gick ut och åt på restaurang, skrattade och njöt utan en tanke på att något dåligt skulle kunna hända oss. Det kan inte Hassan och hans lillasyster. De är fortfarande kvar i Syrien."

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.