
Janine Issa från Australien arbetar som barnmorska på vår förlossningsklinik i Irbid i norra Jordanien. Patienterna är främst syriska flyktingar. Hon berättar om vikten av ett sjukhus specialiserat på mödravård och förlossningar i flyktinglägret.
Hur gick det att öppna sjukhuset?
– Teamet har arbetat mycket hårt för att få igång projektet. Att starta ett sjukhus är komplext och kräver en hel del ansträngning för att få all utrustning och alla möbler på plats. Därefter ska man upprätta behandlingsrutiner, samt anställa och utbilda personal. Projektet har gått smidigt.
Har alla patienter varit i behov av hjälp från Läkare Utan Gränser?
– Vi har sett att vissa syriska flyktingkvinnor kommer till oss mycket tidigt i en graviditet för att se att de kan lita på den servicenivå vi erbjuder. En syrisk flykting från den jordanska staden Mafraq (60 km bort) kom två gånger för konsultation innan hon beslutade sig för att föda här. Ett par av patienterna kom hit för att träffa oss och se hur sjukhuset ser ut. Kort sagt, de vill se om de kan känna sig säkra här!
Vilken typ av vård kunde dessa kvinnor få innan?
– Flyktingkvinnorna har varit utspridda överallt. Några av dem har gått till privata läkare eftersom det var allt som fanns. De kunde dock inte gå regelbundet eftersom de inte hade råd med avgifterna. Till exempel kunde en gravid kvinna gå på en kontroll tidigt under graviditeten och göra nästa ett par månader efter. Men jag tror ändå att vården ses som en prioritet för syriska flyktingar i Jordanien. En del spenderar alla pengar de har - även om det inte är stora summor – för att gå på undersökningar, men inte så regelbundet som det behövs. Detta kan jämföras med andra platser som jag har varit på under min tid med Läkare Utan Gränser där sjukvården inte har setts som en prioriterad fråga.
Vilka är ditt team?
– Vi har ett team med fyra jordanska barnmorskor med erfarenhet som sträcker sig från ett till två år. De övervakas av en barnmorska med ca 20 års erfarenhet. Det är bra att ha unga barnmorskor så att de snabbt kan lära sig och tillämpa vårt arbetssätt. Å andra sidan inser vi att de har ett tungt ansvar och därför får de stöd av en mer erfaren barnmorska. Under varje skift har vi en barnmorska och en sjuksköterska som arbetar. I framtiden ska vi försöka ha två barnmorskor per skift så att vi kan öka vår kapacitet om antalet patienter ökar.
Hur många patienter har ni tagit emot hittills?
– Vi har bland annat gjort 142 mödravårdskontroller och assisterat vid 29 förlossningar. Åtta nyfödda barn som varit i behov av ytterligare vård har vi fått behålla på avdelningen.
Hur kändes det när det första barnet fötts på sjukhuset?
– Det var spännande för alla! Det var en söt pojke på 2,8 kg från Dara'a i Syrien vars familj kom till sjukhuset från den jordanska staden Mafraq. En timme senare kom en annan bebis och då var det en flicka!
