Hoppa till huvudinnehåll

"Detta är toppen av ett isberg"

Publicerad 1 mars 2017
Foto: Fernando Reyes/Läkare Utan Gränser
En av aktiviterna som våra team anordnar i Tegucigalpa och Comayaguela, Honduras, är skapande.

När våldet har blivit en del av vardagen kan konsekvenserna bli ödestigna. Förra året såg vi en stor ökning av patienter i Honduras som fick psykisk vård hos oss.  

I Honduras huvudstad Tegucigalpa och i staden Comayaguela ger vi psykisk vård till människor som utsatts för olika typer av våld som kidnappning, utpressning, misshandel och hot.

– Det är människor som har lidit direkt av dessa våldshandlingar. Men även anhöriga och personer som har bevittnat mord eller andra våldshandlingar drabbas av våldet och tvingas ofta att lämna sina hem och gå under jorden, säger Edgard Boquín, Läkare Utan Gränsers handledare inom psykisk hälsa.

2015 tillhandahöll vi psykisk vård till 158 patienter som hade utsatts för denna typ av våld. Men förra året såg vi en ökning med 117 procent, till 340 patienter. Därför utökade vi vår verksamhet under året. Och med tanke på omfattningen av våldet i Honduras uppskattar våra team på plats att det finns många fler människor i behov av stöd.

– Vi vet att detta bara är toppen av ett isberg, säger Edgard Boquín.

Konsekvenserna av våldet

I Honduras har våldet blivit en del av vardagen. Det har resulterat i att människor ofta inte bryr sig om konsekvenserna och inte inser vilken inverkan våldet har på deras liv, både på kort och lång sikt. Människor reagerar på olika sätt, men många har svårt att gå vidare och leva ett normalt liv.

– Att bli utsatt för den här typen av våld kan vara mycket traumatiskt och hindrar människor från att fungera normalt, säger Edgard Boquín. Vissa symptom kommer mycket snabbt, såsom stress, ångest, sömnsvårigheteroch mardrömmar.

Psykisk ohälsa är ett stort problem, framför allt bland människor som drabbats av våld och katastrofer och/eller lever i riskfulla och utsatta områden. Vi ger stöd för att förhindra att dessa symptom förvandlas till något allvarligare, som posttraumatisk stress, vilket kräver psykiatrisk eller medicinsk vård. Våra team erbjuder individuella sessioner, gruppsessioner och aktiviteter som psykosociala workshops.

Stödnätverk är avgörande

Utöver det psykiska stödet informerar våra team också om andra typer av stöd som fristäder, socialt skydd och juridisk rådgivning. Vår erfarenhet visar att ju mer stöd människor får, desto bättre är deras chans att anpassa sig till ett normalt liv igen.

– Patienter kan lämna kliniken med en klar uppfattning om hur deras situation kan bli bättre. Men om de varje dag står inför en hotfull situation, utan en väg ut, då är det mycket svårare för dem att återhämta sig. Att hjälpa patienter att identifiera ett stödnätverk har gett mycket goda resultat, säger Edgard Boquín.

Sedan 2011 har Läkare Utan Gränser, i samarbete med hälsomyndigheterna, gett akut medicinsk och psykologisk hjälp till offer för våld, inklusive sexuellt våld i Honduras. Vården är kostnadsfri och konfidentiell och är tillgänglig på två vårdcentraler och på Tegucigalpas största sjukhus.