Hoppa till huvudinnehåll

DISKRIMINERING HOTAR HÄLSAN

Publicerad 29 maj 2013
Människor tvättar sig i ett läger i utkanten av Sittwe.
Foto: Kaung Htet
Människor tvättar sig i ett läger i utkanten av Sittwe.

Ett år efter de dödliga sammandrabbningarna i delstaten Rakhine fortsätter den etniska minoriteten rohingya utsättas för diskriminering och hårda restriktioner i Myanmar. Nu uppmanar vi den burmesiska regeringen att garantera människors säkerhet och tillgång till sjukvård.

– Vi har just återvänt från områden där hela byar har isolerats från grundläggande samhällstjänster såsom sjukvård, säger Ronald Kremer, vår akutsamordnare i Rakhine.

Erkänns inte som medborgare

Vi arbetar med att ge sjukvård i delstaten Rakhine och vittnar om den ohållbara situationen för de omkring 140 000 människor som är bosatta i provisoriska läger. Majoriteten av de fördrivna tillhör enligt officiella siffror den muslimska minoritet rohingya, som inte erkänns som medborgare av den burmesiska regeringen.
Den systematiska diskrimineringen och den begränsade rörelsefriheten har allvarliga effekter för invånarnas hälsa. 10 000-tals människor är avskurna och nästintill helt förhindrade att ta sig till sjukhus, marknader och åkermarker. I vissa fall saknar människor rent vatten.
– Vi ser att den nuvarande politiken, såsom begränsad rörelsefrihet, har negativa hälsoeffekter. Människor nekas tillgång till livsviktig behandling och gravida kvinnor dör för att det saknas säker förlossningsvård, fortsätter Ronald.

Får inte röra sig fritt

I juni 2012, efter de första våldsamma sammandrabbningarna som drev 1000-tals människor på flykt, infördes begränsad rörelsefrihet för muslimer i kåkstäderna i staden Sittwe. Restriktionerna hårdnade ännu mer efter nya våldsutbrott i oktober.
Invånarna i en by berättar för vår personal på plats att människor som försökt fly området misshandlats och att minst tre människor har dött för att de inte kunde ta sig till sjukhuset. En boende i kåkstaden Myebon i delstaten Rakhine berättar:
– De få gånger vi lyckas ta oss till våra åkermarker så sker det med militäreskort. Vi kan inte åka till sjukhuset, till skolan, fiska eller gå och samla ved. I många områden är människor helt enkelt för rädda för att röra sig.
Nu uppmanar vi Myanmars regering att vidta åtgärder för att de människor som isolerats och försatts på flykt ska få tillgång till sjukvård, samt för att garantera deras säkerhet och rörelsefrihet. Vi uppmanar även myndigheterna att ge ett fullgott skydd för utsatta grupper under den kommande regnperioden.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Myanmar sedan 1992 och tillhandahållit vård till miljontals människor med olika etniska tillhörigheter. Över 28 000 människor har satts på hivbehandling. I delstaten Rakhine har vi arbetat i över 20 år med primär- och mödravård samt med hiv- och tuberkulosbehandling.1,2 miljoner har även behandlats för malaria.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare