Hoppa till huvudinnehåll

Djup oro för asylsökande i Grekland

Publicerad 24 juli 2017
Foto: Tanya Habjouqa/Läkare Utan Gränser
Människor på flykt befinner sig i limbo på Lesbos där vården blivit allt sämre.

Det psykiska lidandet är utbrett bland asylsökande på Lesbos i Grekland. 80 procent av våra patienterna uppvisar allvarliga psykiska symptom. Samtidigt får de asylsökande på ön allt sämre vård, visar vår rapport.

– Sårbara människor faller igenom. De blir inte identifierade och får inte den vård de behöver. Antalet nyanlända [per månad] nära fyrfaldigades mellan april och juni, samtidigt som medicinsk personal har allt sämre förutsättningar att identifiera de utsatta, säger Emilie Rouvroy, vår landsansvariga i Grekland.

Rapporten A dramatic deterioration for asylum seekers on Lesbos baserar sig på våra medicinska data och patienters vittnesmål. Den dokumenterar de drastiska nedskärningarna i vården samtidigt som tillgången till juridisk hjälp, tak över huvudet och annan service blivit allt sämre.

Rapporten visar bland annat att:

  • 80 procent av patienterna uppvisade allvarliga psykiska symptom vid våra konsultationer.
  • två tredjedelar av de patienter som vårdats för psykisk ohälsa utsatts för våld innan de anlände till Grekland, och en femtedel för tortyr.
  • ungefär hälften av de kvinnor som genomgått gynekologiska undersökningar utsatts för sexuellt våld.

De nyanlända till flyktinglägret i Moria tvingas vänta i stekhettan, vilket leder till spänningar och sporadiskt våld.

– Deras lidande förvärras av att de förlorat sina hem, sin familj, sina vänner och blivit utsatta för våld under flykten. Nu ringer larmklockorna, säger vår rådgivare Louise Roland-Gosselin som analyserat rapportens medicinska data.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare