Hoppa till huvudinnehåll

Dramatisk räddning på Medelhavet

Publicerad 4 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn, 20 månader gammal, som räddats på Medelhavet den 3 oktober.

Ett barn, 20 månader gammal, som räddats på Medelhavet den 3 oktober.

I går undsatte våra fartyg Bourbon Argos, Dignity I och Aquarius nästan 2 000 män, kvinnor och barn på Medelhavet. Teamen räddade dem ur elva båtar på mindre än sju timmar. Under den dramatiska räddningsinsatsen måste flera människor evakueras till fastlandet i Italien. 

Tyvärr kom hjälpen för sent för en ung gravid kvinna som dog efter att ha räddats av Dignity I. Hon hann inte till fastlandet i tid.

– Under vårt andra räddningsuppdrag i morse hade människor hamnat i vattnet och en del var nära att drunkna. Det var en fruktansvärt. De var rädda och många hade brännskador från bränsle som läckt ut i båtarna, särskilt kvinnor och barn. När vi skulle evakuera patienter i kritiskt tillstånd dog en gravid kvinna. Det är helt oacceptabelt att detta sker år 2016, att de inte har något annat val än att ge sig ut på denna dramatiska och dödliga resa, säger Nicolas Papachrysostomou, koordinator på Dignity I.

Ombord på träbåten fanns 720 människor.Ombord på den överfulla träbåten fanns 720 människor. Foto. René Schulthoff/SOS Méditeranée.

Räddningsfartyget Bourbon Argos har legat i hamn sedan 17 augusti efter en incident med den libyska kustbevakningen. Fartyget hade återinsatts då gårdagens intensiva räddningsinsatser drog igång. Det 60 meter långa fartyget hjälpte till vid åtta separata räddningar och tog ombord totalt 1 019 personer. Samtidigt deltog fartyget Aquarius i räddningen av 720 personer från en mycket överfull träbåt.

Tillståndet för människorna ombord på Bourbon Argos och Aquarius är stabilt, men våra medicinska team har behandlat många icke livshotande sjukdomar. Teamet på Aquarius berättar även att många som flytt från Eritrea lider av näringsbrist.  

– Det saknas säkra och lagliga alternativ till de farliga båtresorna. Hundratals människor kommer fortsätta att dö i Medelhavet. Sök- och räddningsinsatser är ett otillräckligt svar på denna tragedi, men insatserna igår visar hur viktiga humanitära och oberoende organisationer är på Medelhavet, säger Tommaso Fabbri, ansvarig för vårt projekt i Italien.

– Men låt oss vara tydliga: sök- och räddningsinsatser är inte tillräckliga. Människor behöver säkra och lagliga vägar för att nå Europa. Det är enda sättet att förhindra dödsfall till sjöss.

Vi inledde årets sök- och räddningsinsatser den 21 april 2016. Sedan dess har fartygen Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (som drivs i samarbete med SOS Méditeranée) räddat 14 547 människor i fler än 100 olika räddningsinsatser. Samtidigt har åtminstone 3 230 människor dött på vad som blivit världens dödligaste flyktväg. 

Aktuellt om Medelhavet

Medelhavet, från däck ombord på fartyget Aquarius.
Nyheter från fältet

Tragiskt dödsfall utanför Libyens kust

Efter att ha tillbringat nästan 24 timmar i en gummibåt utanför Libyens kust dog en man i måndags morse ombord på vårt fartyg Aquarius.

Fartyget Dignity I, där Astrid Börjesson arbetade som barnmorska.
Nyheter från fältet

"Detta är människor som flyr från krig och elände"

Astrid Börjesson arbetar till vardags som barnmorska på Huddinge sjukhus i Stockholm. I våras klev hon, återigen, ombord på fartyget Dignity I som skulle ta henne ut på Medelhavet. 

En fem dagar gammal baby räddades tillsammans med sin tvillingbror och mamma på Medelhavet.
Nyheter från fältet

Rekordstora räddningsinsatser på Medelhavet

Under gårdagen undsatte Läkare Utan Gränser rekordmånga människor på flykt över Medelhavet. Bland de räddade fanns två fem dagar gamla tvillingar.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.