Hoppa till huvudinnehåll

”Du vet aldrig hur morgondagen kommer att bli"

Publicerad 29 mars 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Anna Blideman i Irak.

Sjuksköterskan Anna Blideman i Irak.

Jag lämnade Sverige med en dags varsel. Jag fick hastigt ställa in min avskedsfest, åka hem och packa och flög ut redan morgon därpå.

När jag kom fram till till Sulaymaniyah, där vårt koordinationskontor ligger, kunde jag inte ta mig till projektet på flera dagar på grund av säkerhetsrestriktioner, och jag kunde bara prata med mina framtida kollegor via Skype.

På samma sätt som det hela började har min tid här varit mycket dynamisk. Vi har upplevt många säkerhetsutmaningar, vi öppnade ett nytt projekt i ett område som nyligen återtogs från den Islamiska staten (IS), vi har haft två jordbävningar, befolkningen i flyktinglägret där vi har en klinik minskade från 10 000 till cirka 2 000 på mycket kort tid och så vidare…

Kontexten gör det nästan omöjligt att planera, eller åtminstone hålla sig till planerna. Jag har insett att jag har börjat använda termen "Inshallah" (om Gud vill) mycket, för vissa dagar är det enda du vet med säkerhet att du aldrig vet hur morgondagen kommer att bli.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Rehabilitering för krigsskadade i Irak
Irak

Irak: att hjälpa krigsoffer på fötter

För ett år sedan öppnade vi ett nytt rehabiliteringscenter i Bagdad, Irak. På centret får krigsskadade sjukgymnastik och psykologiskt stöd. Så att människor kan få möjlighet att läka – både fysiskt och psykiskt.

Mosul: sjukvården är i ruiner ett år efter stridernas slut
Irak

Sjukvården i ruiner ett år efter slaget om Mosul

Ett år efter att striderna upphört mellan den väpnade gruppen Islamiska staten (IS) och irakiska styrkor ligger Mosuls sjukvård i ruiner och har svårt att möta behoven hos de tusentals människor som återvänder hem. 

För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken.
Irak

Återvända hem

"Situationen är fortfarande svår på många sätt, men det är fantastiskt att se förändringen. Jag lämnar Irak med blandade känslor."
- Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak.