Hoppa till huvudinnehåll

Dyrt vaccin drabbar flyktingbarn i Grekland

Publicerad 14 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vi vaccinerar flyktingbarn i Grekland.

Vi vaccinerar de allra mest utsatta barnen men har ändå inte tillgång till de lägsta vaccinpriserna på marknaden.

Vi fördömer de orimliga vaccinpriser som påverkar barn som flytt till Grekland. Den orättvisa prissättningen försvårar det humanitära arbetet och lämnar barn utan skydd mot dödlig lunginflammation.

Under de senaste veckorna har vi vaccinerat fler än 5 000 flyktingbarn mellan sex månader och 15 år i Grekland. Vaccineringen ger barnen skydd mot tio sjukdomar, inklusive lunginflammation som är den främsta dödsorsaken bland barn under fem år.

För vaccinationskampanjen har vi betalat 60 euro (68,10 amerikanska dollar) per dos av lunginflammationsvaccinet PCV. Det krävs tre doser för att ge fullt skydd mot sjukdomen. Priset i Grekland är tjugo gånger högre än det globalt sett lägsta priset på omkring 2,80 euro (3,10 dollar) per dos.

Kriser kräver lägre priser

De stora skillnaderna beror på att läkemedelsbolagen inte har ett fastpris för lunginflammationsvaccinet. Istället måste varje inköpare förhandla sig till ett pris. Inte ens humanitära organisationer får köpa vaccinet till det lägsta priset i världen. I det akuta läget i Grekland kunde vi inte köpa vaccinet direkt från tillverkarna, utan var tvungna att skaffa det från lokala apotek som själva fått betala ett högt pris.

Nu uppmanar vi läkemedelsbolagen Pfizer och GlaxoSmithKline (GSK), som är de enda tillverkarna av lunginflammationsvaccinet PCV, att sänka sina vaccinpriser särskilt i akutlägen som det i Grekland.

– Vi står inför en av vår tids största kriser. Regeringar och humanitära organisationer borde kunna skydda så många barn som möjligt. Livräddande insatser ska inte begränsas av ett pris som är tjugo gånger högre än det kunde vara. Pfizer och GSK borde sänka priset på lunginflammationsvaccinet, säger vår policyrådgivare Helle Aagaard.

Många flyktingbarn inte vaccinerade

Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer vaccinerar de allra mest utsatta barnen, men har ändå inte tillgång till de lägsta vaccinpriserna på marknaden. Endast världens fattigaste länder får köpa lunginflammationsvaccinet till det lägsta priset, och det är möjligt bara med stöd från den givarfinansierade vaccinalliansen Gavi.

Ett annat vaccin som vi använder i våra projekt skyddar barn mot sex olika sjukdomar. Även det har ett högt pris på omkring 65 euro per dos.

– Sjukvårdssystemen i Syrien, Irak och Afghanistan har kollapsat. De flesta barn på flykt har inte vaccinerats i sitt hemland eller ens under flykten. De lever under fruktansvärda förhållanden och borde inte betala för sina liv med sin hälsa. Vi måste skydda dem mot lunginflammation och andra dödliga sjukdomar till vilket pris som helst, säger Apostolos Veizis, medicinskt sakkunnig för vår verksamhet i Grekland.

Vaccintillverkarna ger inte efter

I mer än sex år har vi försökt förhandla fram ett lägre pris för lunginflammationsvaccinet med de två tillverkarna Pfizer och GSK. Hittills har båda läkemedelsbolagen vägrat sänka sina priser och ingen lösning är i sikte.

I maj i år överräckte vi en namninsamling med 416 000 underskrifter från 170 länder till Pfizer och GSK med en vädjan om att sänka priset på lunginflammationsvaccin. Enligt organisationen skulle ett rimligt pris vara fem dollar per barn, det vill säga för tre doser.

– Vi vet inte exakt hur många flyende barn som dött av lunginflammation i Grekland. Men vi vet att sjukdomen dödar nästan en miljon barn varje år i världen, vilket gör det till den dödligaste infektionssjukdomen bland barn. Vi vet också att dåliga levnadsförhållanden, som de som barnen i Grekland måste genomleva, ökar riskerna att insjukna, säger Helle Aagaard.

Aktuellt om Accesskampanjen

En pojke från Afghanistan vaccineras i Grekland.
Nyheter från fältet

Vi utmanar Pfizer i strid om pneumokockvaccin

I morgon ska vi försvara miljoner barns tillgång till vaccin mot lunginflammation. Vi vill inte att läkemedelsföretaget Pfizer beviljas patent på vaccinet.

Listan med namnunderskrifter för att sänka priset på vaccin överlämnas till Pfizer i New York
Nyheter från fältet

400 000 kräver lägre pris för livräddande vaccin

Över 6 000 personer i Sverige skrev under vår namninsamling för att få Pfizer och GSK att sänka priset på vaccin mot lunginflammation. Nu har den överlämnats till Pfizer.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.