Hoppa till huvudinnehåll

”EBOLA ÄR INGEN DÖDSDOM”

Publicerad 20 oktober 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Zayzay Mulbah överlevde ebola och arbetar nu med att hjälpa andra som kämpar mot sjukdomen. FOTO: Malin Lager

Zayzay Mulbah överlevde ebola och arbetar nu med att hjälpa andra som kämpar mot sjukdomen. FOTO: Malin Lager

Zayzay Mulbah har överlevt ebola och jobbar nu med psykologiskt stöd på Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Monrovia, Liberia.

”Det har gått en och en halv månad sedan jag blev frisk från ebola. Hur jag fick sjukdomen kommer jag aldrig att få reda på. Jag vet inte om jag blev smittad av en släkting eller en nära vän, eller om jag rörde vid någonting som en person med ebola hade rört vid.  

Jag blev helt förkrossad när mina testresultat visade att jag hade testats positivt för ebola. Jag kunde bara inte tro det och grät hejdlöst. Det blev en vändpunkt i mitt liv. Jag hade inte tagit hotet från ebola på allvar och tvivlade på om sjukdomen över huvud taget fanns. Men här satt jag nu, i ett isoleringscenter och hade testats positivt för ebola.

Innan jag blev sjuk brukade jag och mina vänner hänga på olika klubbar i kvarteret där vi bor och skämta om att ölen vi drack var ebolamedicin. Det var inte många dagar efter det som jag började känna mig sjuk, med symtom som liknade malaria. Sedan började jag kräkas och fick diarré.

Vidtog försiktighetsåtgärder

Min mamma trodde att jag var förgiftad. Men trots att vi inte var säkra på att jag hade ebola så tog min familj inga onödiga risker. Så fort jag kräktes städade min fru bort det och använde desinfektionsmedel. Min fru och dotter sov inte längre i samma rum som jag. Fram tills idag är jag den enda i min familj som har blivit sjuk, tack vare våra försiktighetsåtgärder.

Mitt tillstånd blev sämre varje dag. Den 23 augusti tog jag beslutet att gå till ett ebolacenter. Jag tog ett test som visade att jag hade ebola. Jag fick vård och efter nio dagar var jag frisk och kunde gå hem.

Ebola kan vara dödligt när man inte behandlas. Människor som blir sjuka har större chans att överleva om de tar sig till ett vårdcenter. Jag delar min berättelse för att visa att ebola inte är en dödsdom.

Jag tackar Läkare Utan Gränsers personal för att de räddade mitt liv – de har gett mitt liv en ny mening. Jag har nu vigt mitt liv till att kämpa mot sjukdomen. Jag är väldigt glad att jag kan jobba med att vårda patienter som kämpar mot viruset." 

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

På den pediatriska avdelningen på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Monrovia. Ebolaepidemin 2014-2015 slog Liberias sjukvård i spillror.
Liberia

Lång vägs färd mot vård

Det har blivit tyst om Liberia. Men några år efter den svåra ebolaepidemin kämpar man fortfarande för att bygga upp en fungerande sjukvård. I utkanten av Monrovia har Läkare Utan Gränser ett barnsjukhus. Hit kommer de svårast sjuka barnen – men vägen hit är ofta lång.