Hoppa till huvudinnehåll

”EBOLA ÄR INGEN DÖDSDOM”

Publicerad 20 oktober 2014
Zayzay Mulbah överlevde ebola och arbetar nu med att hjälpa andra som kämpar mot sjukdomen. FOTO: Malin Lager
Zayzay Mulbah överlevde ebola och arbetar nu med att hjälpa andra som kämpar mot sjukdomen. FOTO: Malin Lager

Zayzay Mulbah har överlevt ebola och jobbar nu med psykologiskt stöd på Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Monrovia, Liberia.

”Det har gått en och en halv månad sedan jag blev frisk från ebola. Hur jag fick sjukdomen kommer jag aldrig att få reda på. Jag vet inte om jag blev smittad av en släkting eller en nära vän, eller om jag rörde vid någonting som en person med ebola hade rört vid.  

Jag blev helt förkrossad när mina testresultat visade att jag hade testats positivt för ebola. Jag kunde bara inte tro det och grät hejdlöst. Det blev en vändpunkt i mitt liv. Jag hade inte tagit hotet från ebola på allvar och tvivlade på om sjukdomen över huvud taget fanns. Men här satt jag nu, i ett isoleringscenter och hade testats positivt för ebola.

Innan jag blev sjuk brukade jag och mina vänner hänga på olika klubbar i kvarteret där vi bor och skämta om att ölen vi drack var ebolamedicin. Det var inte många dagar efter det som jag började känna mig sjuk, med symtom som liknade malaria. Sedan började jag kräkas och fick diarré.

Vidtog försiktighetsåtgärder

Min mamma trodde att jag var förgiftad. Men trots att vi inte var säkra på att jag hade ebola så tog min familj inga onödiga risker. Så fort jag kräktes städade min fru bort det och använde desinfektionsmedel. Min fru och dotter sov inte längre i samma rum som jag. Fram tills idag är jag den enda i min familj som har blivit sjuk, tack vare våra försiktighetsåtgärder.

Mitt tillstånd blev sämre varje dag. Den 23 augusti tog jag beslutet att gå till ett ebolacenter. Jag tog ett test som visade att jag hade ebola. Jag fick vård och efter nio dagar var jag frisk och kunde gå hem.

Ebola kan vara dödligt när man inte behandlas. Människor som blir sjuka har större chans att överleva om de tar sig till ett vårdcenter. Jag delar min berättelse för att visa att ebola inte är en dödsdom.

Jag tackar Läkare Utan Gränsers personal för att de räddade mitt liv – de har gett mitt liv en ny mening. Jag har nu vigt mitt liv till att kämpa mot sjukdomen. Jag är väldigt glad att jag kan jobba med att vårda patienter som kämpar mot viruset." 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare