
Vi har inlett en insats mot ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa efter att fyra ebolafall har bekräftats i provinsen Equatuer.
Vi har arbetat i landet i mer än 30 år och bistår med läkare, sjuksköterskor, logistiker och hygienspecialister för att bekämpa ebola.
– I söndags bekräftades att fyra av proverna vi tog i förra veckan har testats positivt för ebola. Vi försöker att så snabbt som möjligt isolera misstänkta och bekräftade fall och inleda smittspårning, säger Jeroen Beijnberger.
Tillsammans med hälsoministeriet bygger vi ett ebolacenter i Lokolia. Detta är det område i territoriet Boende som är mest drabbat.
– Vår fokus just nu är att göra allt som står i vår makt att förhindra att utbrottet sprider sig och skydda människor från att smittas, fortsätter Jeroen Beijnberger.
Inget samband
Hittills har man inte hittat ett samband mellan ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och utbrottet i Västafrika:
– Just nu betraktar vi det här utbrottet som ett olyckligt sammanträffande. Vi försöker fastställa var utbrottet kommer ifrån, men i nuläget finns inget som pekar på en direkt koppling till epidemin i Guinea, Liberia och Sierra Leone, Jeroen Beijnberger.
I det första skedet av ett ebolautbrott är det viktigast att skydda patienter och vårdpersonal. Det behövs även en bra informationssamordning för att alla, från regeringen till lokala ledare, sprider korrekt information. Det är också viktigt att begravningar sköts på ett säkert sätt samt att smittspårningen och övervakningen av utbrottet sker snabbt och effektivt.
– I vanliga fall skulle vi skicka fler ebolaspecialister, men eftersom det pågår ett ebolautbrott samtidigt i Västafrika, begränsar det vår kapacitet i insatsen i Equateurprovinsen. Andra organisationer måste utöka sina insatser för att stödja hälsoministeriet, vi klarar inte det här själva, säger Jeroen Beijnberger.
