Hoppa till huvudinnehåll

Ebola: “Vi måste avsluta jobbet”

Publicerad 17 juli 2015
Ett nio månader gammalt barn tas om hand på Läkare Utan Gränsers ebolacenter
Foto: Fabio Basone/MSF
Åhléns samlade in pengar till vårt arbete med ebola genom ”En tia till”.

Läkare Utan Gränser arbete med det största ebolautbrottet någonsin påbörjades för 16 månader sedan i mars 2014. Trots att det har gjorts framsteg för att besegra viruset så vägrar ebola envist att försvinna från Guinea, Sierra Leone och Liberia. Hittills har mer än 27 678 människor smittats och 11 276 har förlorat sina liv.

De senaste två månaderna har antalet fall hållit sig omkring 30 nya smittade per vecka. En siffra som i vanliga fall hade utgjort en katastrof.

I förra veckan slog vår internationella ordförande Joanne Liu fast att:

”Vi har sett så många rapporter som uppmanar till förändring, där alla fokuserar på hur man ska hantera framtida utbrott på ett bättre sätt. Men vi har fortfarande inte den nuvarande epidemin under kontroll eftersom det förekommer nya fall varje vecka i regionen. När det gäller ebola gick vi från global likgiltighet till global rädsla, till globala insatser och nu till globalt ointresse. Vi måste avsluta jobbet.”

GUINEA

I Guinea förekommer det aktiva smittkedjor i Conakry, Boké och Forecariah. 

– Vi har fortfarande omkring 12 till 18 nya fall av ebola varje vecka i Guinea, säger Anna Halford, akutsamordnare i Guinea.

– Ebolafall upptäcks fortfarande försent. De senaste tre veckorna har 25 procent av de bekräftade fallen konstateras efter att personerna dött ute i sina samhällen.

I Conakry har vi flyttat vårt ebolacenter från Donka till Nongo. Vi fortsätter även våra informationsaktiviteter för att bekämpa ryktesspridning, rädsla och trötthet.

– Vi är medvetna om att alla är trötta. De lokala myndigheterna är trötta – de har arbetat med detta non-stop och vill bara att utbrottet ska ta slut. Guineas befolkning är trötta på att känna sig otrygga och rädda, säger Anna Halford.

Vi är också trötta efter att ha arbetat med att bekämpa ebola i över ett år, men utbrottet är inte över och vi kan inte sluta innan det är noll nya fall.

På vårt ebolacenter i Nongo kan patienter välja att få plasma som har donerats av människor som överlevt ebola. En klinisk prövning har under de senaste månaderna utförts på en grupp på 101 patienter som visade sig inte ha några negativa biverkningar. Resultatet av prövningen och effekten av plasma har ännu inte publicerats men kommer förhoppningsvis släppas av forskarna om några veckor.

I norra Guinea öppnade vi ett ebolacenter i Boké den 3 juli efter ett utbrott i området. Det är oroande att ett utbrott sker där eftersom det finns risk för smittspridning till grannlandet Guinea-Bissau.

I Guinea Bissau hjälper vi nu till att förbereda för om ett ebolafall skulle inträffa genom att utbilda sjukvårdspersonal och säkerställa att det finns material att tillgå om det skulle behövas.

SIERRA LEONE

I Sierra Leone fortsätter antalet ebolafall att fluktuera. Den senaste veckan har 14 nya fall registrerats och ett antal så kallade ”hot spots” finns kvar i Freetown, samt distrikten Port Loko och Kambia.

Freetown upplever nu ett nytt plötsligt utbrott med tio nya fall i stadsdelen West Area förra veckan, den högsta siffran sedan i mars. Läkare Utan Gränser driver ett särskilt ebolacenter för gravida kvinnor i stadsdelen Hastings med förlossnings- och graviditetsvård anpassad för ebolasjuka. Men då andra ebolacenter i staden har nått sin fulla kapacitet, tar nu vårt center i Hastings även emot misstänkta och bekräftade ebolapatienter som inte är gravida. För tillfället har vi sex patienter på centret.

I Freetown har vi även team som arbetar med uppsökande aktiviteter och epidemiologisk övervakning i samarbete med distriktets ebolakommitté. Teamet agerar på nya fall och följer upp kontakter under den 21 dagar långa inkubationstiden.

– Det är viktigt att alla misstänkta fall följs upp med en samordnad insats, inklusive grundlig utredning av smittvägar samt identifiering och uppföljning av kontakter under 21 dagar, säger Jose Hulsenbek, Läkare Utan Gränsers ansvarige i Sierra Leone.

– Under hela denna process är nyckeln till framgång i att bryta smittspridningen att engagera lokalsamhället, fortsätter Jose Hulsenbek.

Längre söderut, i distriktet Bo, fortsätter Läkare Utan Gränser att driva ett ebolacenter, som omfattar den sydöstra delen av landet. Inga positiva fall har setts under några månader men centret tar emot misstänkta fall varje vecka som en del av det pågående arbetet med epidemiologisk övervakning. I detta arbete ingår även att teamet besöker angränsande distrikt.

Då vårt ebolacenter i Magburaka inte har tagit emot några patienter de senaste två månaderna har detta stängts. Vi har dock kvar ett litet team i Magburaka som är i färd med att öppna en klinik som erbjuder hälso- och sjukvårdstjänster till ebolaöverlevare.

– Det är uppenbart att arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården i Sierra Leone inte kommer sluta med epidemin, säger Hulsenbek. Redan före ebola led Sierra Leone akut brist på utbildad personal vilket begränsade befolkningens tillgång till livräddande vård. Efter förlusten av mer än 220 hälsoarbetare till ebola finns det ett betydande behov, inte bara av finansiering och löften om hjälp, utan av skicklig klinisk personal på plats i hela landet.

LIBERIA

Tyvärr har även Liberia, som utropades fritt från ebola den 9 maj, den senaste tiden registrerat nya fall av sjukdomen. 

– Det är såklart en besvikelse men det var är inte helt oväntat att ebola skulle komma tillbaka i Liberia, säger Carina Guild, medicinskt ansvarig för Läkare Utan Gränsers program i Liberia. Risken för att fler insjuknar finns fortfarande så länge viruset finns i regionen, säger hon.

Nu upptäcktes viruset hos en avliden 17-årig pojke i utkanten av huvudstaden Monrovia, och har sedan spridit sig till fem andra personer.

– Dessa nya fall visar att vaksamhet fortfarande är nyckeln i hela regionen, även i områden som förklarats ebolafria. Vi kan inte slappna av förrän ebola har utrotats i alla tre länder, säger Guild.

Just nu är Läkare Utan Gränser inte direkt inblandade i patientvård eller i utredningen av de nya fallen, men vi är fortfarande beredda att stödja hälsoministeriet om de behöver det. Vi är på plats i Monrovia där vi driver ett barnsjukhus för att bidra till att återställa sekundärvården i landet, som liksom i Guinea och Sierra Leone totalt har förlamats efter förlusten av hundratals hälsoarbetare.

På sjukhusområdet driver vi också en klinik specifikt för ebolaöverlevare som lider av ett antal komplikationer efter att ha återhämtat sig från sjukdomen.

– Att gå från hundratals fall till 30 per vecka tog lång tid och stora resurser, men att komma från 30 till noll kräver ett än mer noggrant och ihärdigt arbete, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

Ingen var förberedd på omfattningen av denna epidemi, den största i mänsklighetens historia, och inte heller att det skulle pågå så länge. Men vi kan inte förlora fokus nu utan måste fortsätta arbetet tills hela regionen förklaras ebolafri. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare