Hoppa till huvudinnehåll

EBOLABEHANDLING FORTSÄTTER I MACENTA

Publicerad 16 april 2014
Sjuksköterskan Lucie Perardel sätter på sig skyddsutrustning för att behandla patienter på vårt center i Guineas huvudstad Conakry. FOTO: Sam Taylor
Sjuksköterskan Lucie Perardel sätter på sig skyddsutrustning för att behandla patienter på vårt center i Guineas huvudstad Conakry. FOTO: Sam Taylor

Den 11 april återupptogs arbetet med att bekämpa ebolautbrottet på behandlingscentret i Macenta i sydöstra Guinea. Centret tvingades stänga tillfälligt veckan innan efter att en grupp ur lokalbefolkningen protesterat mot Läkare Utan Gränsers närvaro.

– Flera dagars förhandlingar mellan lokala och regionala myndigheter, ungdomsledare och byns äldre har lett till resultat och vi har fått försäkringar om att det är säkert för oss att fortsätta med vårt arbete, säger Corinne Benazech, landchef i Guinea.

Under den tid vi tvingats avbryta vårt arbete har patienterna behandlats av hälso- och sjukvårdsmyndigheternas personal. Nu kan vi återvända och erbjuda ytterligare medicinsk och teknisk support i kampen mot epidemin.

– Vi har full förståelse för rädslan i byn. Det fanns inga ebolafall i Guinea innan det här utbrottet och att se vår personal i skyddsutrustning måste vara en chock för människor som inte är vana vid det, säger Corinne Benazech.

Läkare Utan Gränser har arbetat med att förhindra spridningen av ebola under de senaste femton åren och vi har stött på liknande utmaningar tidigare.

– Det var lokala protester i Uganda och Gabon när vi arbetade mot ebola där och vi vet att acceptans och förståelse bland lokalbefolkningen är viktig, berättar Corinne Benazech.

Fler center

Dessutom tar organisationen även hand om patienter i ett center som nyligen byggts ut i huvudstaden Conakry, liksom i Gueckedou, som också ligger i den sydöstra delen av landet. Det finns för närvarande fyra patienter i centret i Conakry, tre i Macenta och tre i Gueckedou.

– Vi fortsätter vår dialog med dem som bor där vi arbetar eftersom det är viktigt att de känner till och förstår vad sjukdomen innebär. Men det finns mycket kvar att göra och det behövs fler hälsoaktörer som kan åta sig det arbetet. Vi är fokuserade på att diagnostisera och ta hand om patienter, men även hitta människor som de haft kontakt med och som kan vara smittade, säger Corinne Benazech.

Ett av våra team kom i torsdags till grannlandet Liberia för att bistå hälso- och sjukvårdsmyndigheterna efter att bekräftade fall av ebola har hittats i den norra delen av landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare