
Den internationella insatsen mot ebolautbrottet i Västafrika fortsätter vara kaotisk och otillräcklig, så vi ökar våra insatser i Liberia. Under första veckan som vårt nya ebolacenter – ELWA3 – var i drift i huvudstaden Monrovia, fylldes alla 120 sängplatserna och centret kommer att byggas ut ytterligare.
I den norra delen av landet fortsätter samtidigt patienter att strömma till det nyrenoverade ebolacentret i Foya.
– Det är helt enkelt oacceptabelt att det först fem månader efter att ebolautbrottet bekräftats förs diskussioner om internationellt ledarskap och samordning. Länder som har kompentens och resurser och kan göra en ordentlig skillnad i de drabbade länderna fokuserar istället på sin egen säkerhet. De kan göra mer. Så varför gör det inte det? säger Brice de le Vingne, verksamhetschef på Läkare Utan Gränser.
Snabb smittspridning
Smittan sprider sig snabbt i Monrovia, och de få kliniker som tar emot ebolasjuka översvämmas av patienter. En stor del av stadens vårdsystem har stängt ner av rädsla för viruset, både bland patienter och medicinsk personal, vilket gör att många människor nu helt står utan sjukvård och skapar nödlägen.
– I efterdyningarna av en jordbävning vore det otänkbart att det skulle finnas så få platser där kvinnor säkert kan föda sina barn, eller där människor kan behandlas för livshotande tillstånd. Det här är inte bara ett ebolautbrott, det är en humanitär katastrof och det behöver ett fullskaligt humanitärt gensvar, säger Lindis Hurum, akutsamordnare i Monrovia.
Här kan du se en video där Lindis Hurum beskriver situationen i Monrovia just nu:
FILM
Tillströmning av patienter
Antalet patienter som söker vård i det nybyggda 120-bäddscentret i Monrovia, som öppnade den 17 augusti, växer snabbare än teamet kan hantera, både gällande antal sängar och personalkapacitet. Patienterna kommer från nästan alla delar av staden. Personalen anstränger sig för att ta hand om de som kommer, vårda inskrivna patienter, på ett säkert sätt flytta döda kroppar och transportera dem till krematoriet.
– Det stora antal patienter vi ser här liknar inte något vi sett i tidigare utbrott. Våra riktlinjer skrevs för ett ebolacenter med 20 sängplatser och nu växer centret till fler än 120 bäddar. Situationen innebär att vi hela tiden måste anpassa oss och vi rekryterar och lär upp hälso- och hygienpersonal dag och natt. Våra prioriteringar nu är att bevara säkerheten, separera misstänkta, troliga och bekräftade fall och bistå med empatisk vård, säger Lindis Hurum.
I SVT:s Aktuellt berättade den svenska sjuksköterskan Anneli Eriksson i torsdags om sitt påfrestande arbete på behandlingscentret ELWA3. Hon berättade också om hur svårt det är att lämna beskedet att en patient har testats positivt för ebola.
FILM
Fler bäddar behövs
Precis som de andra ebolacentren så spelar ELWA3 en viktig roll i att minska utbrottets omfattning genom att isolera ebolapatienter och förhindra infektioner. Den aldrig tidigare skådade tillströmningen tvingar oss att minska vården. Det är till exempel för närvarande inte möjligt att ge intravenös vård.
Vi förbereder fler för att kunna sätta upp tre större tält med plats för 40 bäddar. I det mycket avlägsna distriktet Foya, som ligger nära gränsen till Guinea, blir situationen allt värre, eftersom det saknas hjälpinsatser. Våra team arbetar dygnet runt med att bekämpa epidemin och för närvarande vårdas 67 patienter på vårt ebolacenter.
– Vi har anlänt i en extremt kaotisk situation och det finns nästan inga andra hjälporganisationer på plats, säger akutsamordnaren Hugues Robert.
– De lokala hälsomyndigheterna har brist på skyddsutrustning på vissa platser i Foya. Utrustningen behövs för att kunna behandla sjukdomen. Myndigheterna har också begränsade kapaciteter för att genomföra säkra begravningar. Det saknas ambulanser för att transportera och remittera patienter. De behöver stöd. Vi kommer inte bara bistå med akut sjukvård, utan även med att informera befolkningen för att förhindra spridning av epidemin.
Vårt arbete i Nigeria
I Nigeria ger vi tekniskt stöd till de lokala hälsomyndigheterna i huvudstaden Lagos för att begränsa utbrottet. Vi hjälper till med isolering av patienter, smittspårningen, utbildning av personal och hälsoinformation. Läkare Utan Gränser har bara en rådgivande roll, då våra medicinska insatser inte behövs just nu i Nigeria. Teamet som består av sex personer hjälper till att bygga upp en isoleringsenhet på Infectious Disease Hospital (IDH) i Lagos.
Läkare Utan Gränser startade ebolainsatsen i Västafrika mars 2014 och finns nu i Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone. Organisationen driver fem behandlingscenter med en kapacitet på sammanlagt 415 sängar. Sedan mars har Läkare Utan Gränser skrivit in 1 885 patienter. Mer än 900 av dessa patienter är bekräftade ebolafall, varav 170 har tillfrisknat. Det jobbar 184 internationella medarbetare och 1 800 lokalt anställd medarbetare på plats.
