Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAEPIDEMIN ÄR INTE ÖVER

Publicerad 8 juli 2014
Jannette är den första gravida kvinna som har överlevt ebola. FOTO: Joffrey Monnier
Jannette är den första gravida kvinna som har överlevt ebola. FOTO: Joffrey Monnier

Ebolaepidemin har spridit sig till Guinea, Sierra Leone, och Liberia i Västafrika. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har 779 fall upptäckts och 481 personer har dött. Jannette är den första gravida kvinna som har överlevt ebola.

Jannette var i sjunde månaden när hon kom till Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Guéckédou. Ingen gravid kvinna har tidigare överlevt ebola, så sjukvårdspersonalen vågade inte hoppas på för mycket. Men Jannette började sakta tillfriskna.

Några dagar senare slutade bebisen i magen att röra på sig. Ett blodprov visade att Jannette vad friskförklarad, men hennes döda foster testade fortfarande positivt. Viruset smittar även från döda kroppar, så vårdpersonalen valde att förlösa fostret inne på ebolacentret. Trots de dramatiska omständigheterna gick allt bra, Jannette överlevde. Byn som hon kommer ifrån, Houdouni, har lidit stora förluster av ebola. Av byns 110 invånare har 23 personer dött i ebola och bara fem personer har överlevt sjukdomen.

Guinea

I Guinea driver Läkare Utan Gränser tre behandlingscenter mot ebola på sjukhuset i Donka-sjukhuset i Conakry, Itelimele i Basse-Guinée och i Guéckédou i Guinea Forestiere-regionen, där de flesta sjukdomsfallen hittats. I projekten erbjuds medicinsk -och psykologisk hjälp i ebolacentren. Organisationen har även ambulanser, och hjälper med desinfektion av döda kroppar vid begravningar. Läkare Utan Gränser renar även platser som behandlingscenter, hem, offentliga platser och erbjuder stöd i kontaktspårning och epidemiska analyser.

I Conakry har Läkare Utan Gränser behandlat 59 patienter mot ebola, varav 33 har tillfrisknat.

I Gueckedou har teamen behandlat 130 patienter, varav 31 personer har friskförklarats.

I Telimele har organisationen behandlat 21 bekräftade fall och 16 av dem har överlevt. Eftersom inga nya fall har dykt upp de senaste tre veckorna, så håller man på att stänga ned projektet.

Läkare Utan Gränser har även stängt ned behandlingscentret i Macenta, Guinea Forestiere, då det inte heller där dykt upp fler fall på 21 dagar. I Macenta behandlades sju personer, varav fem av dem dog.

Sierra Leone

I Sierra Leone arbetar Läkare Utan Gränser i Kailahun, Kenema, Koindu och Daru, i den östra delen av landet. I Kailahun har ett behandlingscenter med 50 vårdplatser byggts upp och det centret har varit igång sedan början av juli. Trots den korta tid centret varit igång har man behandlat 45 misstänkta, misstänkta och bekräftade fall. Tolv av patienterna har dött.

Tillsammans med hälsoministeriet gör Läkare Utan gränser undersökningar i Koindu och Daru för att hitta misstänkta fall. Under resorna har Läkare Utan Gränsers personal hört talas om att det finns 10-15 misstänkta fall i en del byar. I en by hittades fler än 40 misstänkta fall.

Liberia

Även i Liberia samarbetar Läkare Utan Gränser med hälsoministeriet för att stoppa spridningen av ebola iMonrovia. I Foya lämnar Läkare Utan Gränser över projektet till en annan biståndsorganisation.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare