Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAINSATS KRÄVER STORA RESURSER

Publicerad 8 augusti 2014
På Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Kailahun, Sierra Leone, finns det plats för 80 patienter. FOTO: Sylvain Cherkaoui/Cosmos.
På Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Kailahun, Sierra Leone, finns det plats för 80 patienter. FOTO: Sylvain Cherkaoui/Cosmos.

Våra akutteam fortsätter att bekämpa ebolaepidemin i Västafrika. Men Läkare Utan Gränser börjar nu nå gränsen när det gäller personalresurser och uppmanar andra aktörer att utöka sina insatser. Här är en aktuell överblick över situationen i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har sjukdomen krävt 932 liv sedan utbrottet började i mars. Under de senaste veckorna har Läkare Utan Gränser sett en oroande ökning av ebolafall. I Sierra Leone och Liberia ökar antalet insjuknade dramatiskt och sjukdomen har spridit sig till flera byar och städer.

För närvarande arbetar sammanlagt 676 personer för Läkare utan Gränser i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Vår organisation har dock snart nått en gräns när det gäller personalresurser och uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO), hälsovårdsmyndigheter och andra organisationer att utöka sina insatser.

– I nuläget jobbar runt 66 internationella och 610 lokalt anställda med ebolautbrottet i de tre drabbade länderna, säger Bart Janssens, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser. Vi har mobiliserat samtliga ebolaexperter, vi kan helt enkelt inte göra mer.

Ebolautbrottet i Västafrika klassas nu som en internationell hälsokris av WHO. Därför uppmanar Bart Janssens andra aktörer att utöka sina insatser:

– WHO:s ställningstagande måste nu leda till omedelbara åtgärder. Läkare Utan Gränser har i flera veckor krävt massiva medicinska och epidemiologiska insatser för att rädda liv och stoppa epidemin. Människor dör därför att man inte har reagerat tillräckligt snabbt. Alla länder som har de resurser som krävs måste omedelbart bistå med expertis och finansiella medel. Ebolaepidemin kan bara att stoppas med hjälp av massiva insatser från omvärlden.

Guinea

I Guinea driver vi två behandlingscenter, ett i huvudstaden Conakry och ett i Guéckédou i sydvästra delen av landet där utbrottet började. Efter att situationen initialt stabiliserats, har vi under de senaste veckorna sett en ökning i antalet insjuknade och dödsfall. För närvarande behandlas 17 patienter i Conakry och 9 i Guéckédou.

På transitcentret i Macenta, nära den liberianska gränsen i sydvästra Guinea, stödjer Läkare Utan Gränser de lokala hälsomyndigheterna. Vi transporterar patienter med ambulanser till kliniker i Conakry eller Guéckédou. Patienterna i Macenta kommer från ett stort område och även från regionen kring storstaden Nzerekore.

+ Vi har för närvarande 31 internationella medarbetare och 300 lokalt anställda på plats.

+ På behandlingscentret i Conakry har 232 patienter skrivits in, varav 124 är bekräftade ebolafall. 64 patienter har blivit friska och kunnat lämna kliniken.

+ På behandlingscentret i Gueckedou har 366 patienter skrivits in varav 169 är bekräftade ebolafall. 46 patienter har blivit friska och kunnat lämna kliniken.

Sierra Leone

I Sierra Leone har vi byggt ut vårt ebolacenter i Kailahun nära gränsen till Guinea. I dagsläget har vi plats för 80 patienter. För närvarande behandlas 60 patienter på ebolacentret och mellan fem och tio nya patienter skrivs in varje dag. Den fjärde augusti kunde vi skriva ut nio patienter som hade tillfrisknat.

Samtidigt arbetar 200 lokalt anställda med att upplysa befolkningen om sjukdomen och förklarar hur man kan minska smittorisken.

+ Vi har för närvarande  26 internationella medarbetare och 300 lokalt anställda på plats.

+ Sammanlagt har 260 patienter skrivits in på våra behandlingscenter, varav 174 är bekräftade ebolafall. 36 patienter har blivit friska och kunnat lämna centret.

Liberia

Enligt vår akutsamordnare Lindis Hurum är situationen i den liberianska huvudstaden Monrovia katastrofal. Det finns rapporter om att minst 40 hälsoarbetare ska ha smittats med ebola under de senaste veckorna. De flesta av stadens sjukhus håller stängt och det finns rapporter om döda kroppar som har lämnats på gator och i hus.

Vi bistår med teknisk support på ett ebolacenter i Monrovia. Vi har också börjat med att bygga ett nytt behandlingscenter.

Vårt team baserad i Guéckédou, Guinea, har börjat jobba i den liberiska regionen Lofa som har drabbats hårt av ebola. Lofa ligger nära gränsen till Guinea.

Vi kommer att utöka teamet i Liberia som i nuläget består av nio internationella medarbetare och tio lokalt anställda, men vi börjar att nå gränsen för vår kapacitet. Världshälsoorganisationen, lokala hälsomyndigheter och andra hjälporganisationer måste snabbt förstärka sina insatser i Liberia.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare