Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAUTBROTTET I LIBERIA ÄR LÅNGT IFRÅN ÖVER

Publicerad 10 november 2014
Epolaepidemin fortsätter att kräva människoliv. FOTO: Martin Zinggl
Epolaepidemin fortsätter att kräva människoliv. FOTO: Martin Zinggl

Även om antalet rapporterade ebolafall har minskat i Liberia de senaste veckorna är epidemin långt ifrån förbi, och områden med många drabbade fortsätter att dyka upp. För att inte riskera bakslag i kampen mot utbrottet uppmanar vi nu alla aktörer att snabbt anpassa sina hjälpinsatser till denna nya fas av epidemin. I Sierra Leone och Guinea ökar antalet ebolasjuka fortfarande.

För första gången sedan ebolautbrottet inleddes ser våra team i Liberia en nedgång i antalet patienter som skrivs in på våra ebolacenter. För närvarande vårdas 50 patienter på centret i Monrovia som har plats för 250 patienter. På centret i Foya, i norra Liberia, har inget bekräftat ebolafall skrivits in sedan den 30 oktober.

Det är dock för tidigt att utesluta risken att antalet fall ökar igen. I Guinea har antalet patienter minskat påtagligt två gånger under epidemins lopp för att nu öka igen.

– I Liberia har de internationella insatserna äntligen tagit fart, säger Fasil Tezera, landchef för Läkare Utan Gränser i Liberia.

– Pengar har börjat strömma in i landet och mycket resurser satsas på att bygga storskaliga ebolacenter. I Monrovia och på några andra platser finns det nu tillräcklig stora isoleringsenheter. Vi måste anpassa den nuvarande strategin om vi vill ligga steget före epidemin. Framför allt måste vi prioritera ett flexibelt förhållningssätt som gör det möjligt att snabbt reagera på nya utbrott och att bygga upp ett fungerande sjukvårdssystem igen.

Insatsen kräver flexibilitet

Det finns ett stort behov av flexibla och välutrustade ebolateam som snabbt kan undersöka områden där nya utbrott riskerar att flamma upp och snabbt sätta in omfattande åtgärder. Dessa inkluderar isolering av patienter, att spåra människor som varit i kontakt med ebolapatienter, desinficera bostäder och organisera säkra begravningar.

– I Foya har denna omfattande strategi och engagemanget från lokalsamhället lett till en stadig minskning av fallen, säger Läkare Utan Gränsers akutkoordinator Nico Heijenberg.

– Förtroende och förståelse från lokalsamhället är oerhört viktigt om vi ska kunna vinna kampen över sjukdomen.

Vanlig sjukvård måste återupptas

Det är också nödvändigt att den grundläggande sjukvården i Liberia börjar fungera igen. Hälso- och sjukvården i landet har nästan kollapsat på grund av epidemin. Många sjukhus och kliniker är stängda och de patienter som drabbas av feber eller kräkningar nekas vård, eftersom man befarar att de har ebola.

Till följd av sjukvårdskrisen har vi börjat dela ut antimalarialäkemedel i Monrovia. Vi har dessutom öppnat ett ebolascreeningcenter bredvid statliga Redemption-sjukhuset för att arbetet ska kunna återupptas på ett säkert sätt.

– Vanliga vårdinrättningar behöver snarast bygga upp ett system för att kontrollera om patienterna som söker vård har ebola. På så sätt minskar man smittspridningen och kan samtidigt förhindra att människor dör i onödan av sjukdomar som hade kunnat behandlas, säger Nico Heidenberg.

– En stor del av det finansiella stödet är öronmärkt för specifika projekt. Men det behövs möjligheter att reagera flexibelt istället. Både givare och hjälporganisationer måste använda sina resurser där de behövs som mest.

Läkare Utan Gränsers driver sex ebolacenter och två transitcenter i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Sammanlagt arbetar 3 300 anställda med att bekämpa ebolautbrottet och organisationen har skrivit in mer än 5 600 patienter på sina ebolacenter i Västafrika.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare