Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAUTBROTTET INTE ÖVER ÄNNU

Publicerad 5 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor

En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor

Trots att antalet fall av ebola minskat de senaste dagarna på centret som vi driver tillsammans med hälsoministeriet i Conakry i Guinea så är utbrottet inte över och våra team finns fortfarande på plats för att kunna hantera nya fall.

 – Vi fortsätter vara vaksamma och kan inte säga att utbrottet är över eftersom fler fall av sjukdomen bekräftas och vi tar hand om de ebolapatienter som finns i vår vård. Att hitta människor som har varit i kontakt med smittade patienter är fortfarande viktigt, säger Marc Poncin, akutsamordnare i Guinea.

För att få ett ebolautbrott under kontroll krävs ett nära samarbete med lokalbefolkningen, något som inte alltid är så enkelt.

 – Vi får komma ihåg att det här är en ny sjukdom för befolkningen i Guinea och att det finns rädsla och stigma förknippat med den, säger Armand Sprecher, ebolaexpert och medicinsk koordinator för projektet.

– Vi förstår deras rädsla och har sett samma sak i andra länder som har haft sjukdomsutbrott. Alla inblandade behöver därför arbeta för att befolkningen i de områdena har korrekt information och snabbt söker sjukvård.

Nya fall

Torsdagen den första maj bekräftades ett nytt ebolafall i centret i Guineas huvudstad Conakry, tre i centret i Guekedou i den sydöstra delen av landet. I ebolacentret vi driver i Macenta, även det i sydöstra delen, har inga nya fall rapporterats.

 – Vi fortsätter att se nya fall i Conakry och Guekedou och vi fortsätter att stödja hälsoministeriet i arbetet att stoppa utbrottet, säger Marc Poncin.

Ett ebolautbrott betraktas inte som över förrän 42 dagar har passerat, utan att nya fall kommit in.

I Macenta, på ett av de tre center som drivs av oss, står både internationell och lokalt anställd personal redo att återvända om fler människor visar sig vara smittade.

I Liberia har inga nya fall rapporterats på strax över tre veckor, men teamen finns kvar för att stötta liberiska hälsoministeriet om det skulle finnas behov.

Enligt hälsoministeriet i Guinea finns 121 bekräftade fall av ebola. Sedan utbrottet startade har 74 människor dött.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

I provinsen Kouroussa i Guinea förbereder vi oss just nu på nästa malariatopp, som inträffar i området varje år mellan juni och september.
Malaria

Kampen mot malaria i Guinea

Malaria är en av de fem främsta orsakerna i världen till att barn under fem år dör. Trots att malaria är en sjukdom som kan undvikas och dessutom botas.