Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAUTBROTTET INTE ÖVER ÄNNU

Publicerad 5 maj 2014
En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor
En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor

Trots att antalet fall av ebola minskat de senaste dagarna på centret som vi driver tillsammans med hälsoministeriet i Conakry i Guinea så är utbrottet inte över och våra team finns fortfarande på plats för att kunna hantera nya fall.

 – Vi fortsätter vara vaksamma och kan inte säga att utbrottet är över eftersom fler fall av sjukdomen bekräftas och vi tar hand om de ebolapatienter som finns i vår vård. Att hitta människor som har varit i kontakt med smittade patienter är fortfarande viktigt, säger Marc Poncin, akutsamordnare i Guinea.

För att få ett ebolautbrott under kontroll krävs ett nära samarbete med lokalbefolkningen, något som inte alltid är så enkelt.

 – Vi får komma ihåg att det här är en ny sjukdom för befolkningen i Guinea och att det finns rädsla och stigma förknippat med den, säger Armand Sprecher, ebolaexpert och medicinsk koordinator för projektet.

– Vi förstår deras rädsla och har sett samma sak i andra länder som har haft sjukdomsutbrott. Alla inblandade behöver därför arbeta för att befolkningen i de områdena har korrekt information och snabbt söker sjukvård.

Nya fall

Torsdagen den första maj bekräftades ett nytt ebolafall i centret i Guineas huvudstad Conakry, tre i centret i Guekedou i den sydöstra delen av landet. I ebolacentret vi driver i Macenta, även det i sydöstra delen, har inga nya fall rapporterats.

 – Vi fortsätter att se nya fall i Conakry och Guekedou och vi fortsätter att stödja hälsoministeriet i arbetet att stoppa utbrottet, säger Marc Poncin.

Ett ebolautbrott betraktas inte som över förrän 42 dagar har passerat, utan att nya fall kommit in.

I Macenta, på ett av de tre center som drivs av oss, står både internationell och lokalt anställd personal redo att återvända om fler människor visar sig vara smittade.

I Liberia har inga nya fall rapporterats på strax över tre veckor, men teamen finns kvar för att stötta liberiska hälsoministeriet om det skulle finnas behov.

Enligt hälsoministeriet i Guinea finns 121 bekräftade fall av ebola. Sedan utbrottet startade har 74 människor dött.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva