Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAUTBROTTET INTE ÖVER ÄNNU

Publicerad 5 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor

En patient på Donkasjukhuset i Guineas huvudstad Conakry ser ut över det ebolacenter som vi sedan slutet av mars driver tillsammans med hälsoministeriet. FOTO: Sam Taylor

Trots att antalet fall av ebola minskat de senaste dagarna på centret som vi driver tillsammans med hälsoministeriet i Conakry i Guinea så är utbrottet inte över och våra team finns fortfarande på plats för att kunna hantera nya fall.

 – Vi fortsätter vara vaksamma och kan inte säga att utbrottet är över eftersom fler fall av sjukdomen bekräftas och vi tar hand om de ebolapatienter som finns i vår vård. Att hitta människor som har varit i kontakt med smittade patienter är fortfarande viktigt, säger Marc Poncin, akutsamordnare i Guinea.

För att få ett ebolautbrott under kontroll krävs ett nära samarbete med lokalbefolkningen, något som inte alltid är så enkelt.

 – Vi får komma ihåg att det här är en ny sjukdom för befolkningen i Guinea och att det finns rädsla och stigma förknippat med den, säger Armand Sprecher, ebolaexpert och medicinsk koordinator för projektet.

– Vi förstår deras rädsla och har sett samma sak i andra länder som har haft sjukdomsutbrott. Alla inblandade behöver därför arbeta för att befolkningen i de områdena har korrekt information och snabbt söker sjukvård.

Nya fall

Torsdagen den första maj bekräftades ett nytt ebolafall i centret i Guineas huvudstad Conakry, tre i centret i Guekedou i den sydöstra delen av landet. I ebolacentret vi driver i Macenta, även det i sydöstra delen, har inga nya fall rapporterats.

 – Vi fortsätter att se nya fall i Conakry och Guekedou och vi fortsätter att stödja hälsoministeriet i arbetet att stoppa utbrottet, säger Marc Poncin.

Ett ebolautbrott betraktas inte som över förrän 42 dagar har passerat, utan att nya fall kommit in.

I Macenta, på ett av de tre center som drivs av oss, står både internationell och lokalt anställd personal redo att återvända om fler människor visar sig vara smittade.

I Liberia har inga nya fall rapporterats på strax över tre veckor, men teamen finns kvar för att stötta liberiska hälsoministeriet om det skulle finnas behov.

Enligt hälsoministeriet i Guinea finns 121 bekräftade fall av ebola. Sedan utbrottet startade har 74 människor dött.

Aktuellt om Guinea

Ebola Västafrika gula skyddsdräkter
Nyheter från fältet

Priset för historiens största ebolautbrott - 972 409 417 kronor

Nära 973 miljoner kronor. Så mycket spenderade vi för att bekämpa historiens största ebolautbrott. I en ny rapport ger insyn i våra utgifter för insatsen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.