Hoppa till huvudinnehåll

EBOLAVACCIN MÅSTE ANVÄNDAS SÅ SNART DE VISAT SIG VARA SÄKRA

Publicerad 20 oktober 2014
Bertrand Draguez är läkare och medicinsk chef på Läkare Utan Gränser och arbetar med ebolautbrottet i Västafrika. FOTO: Aurelie Baumel
Bertrand Draguez är läkare och medicinsk chef på Läkare Utan Gränser och arbetar med ebolautbrottet i Västafrika. FOTO: Aurelie Baumel

Läkaren Bertrand Draguez är medicinsk chef på Läkare Utan Gränser. Han arbetar för närvarande med ebolautbrottet i Västafrika och ser ett behov av att ebolavaccin börjar användas så snart de bevisats vara säkra.

Gällande vaccin, hur snart kan ett vaccin vara tillgängligt? Hur snart skulle man kunna använda det i stor skala i fält?

– Det finns två vacciner som börjar testas på människor i detta nu, i teorin skulle dessa vaccin kunna användas på människor i de drabbade länderna direkt efter att de bevisats effektiva och säkra. Men om massproduktion av vaccinet skulle inledas först efter att effektivitetstester är gjorda, kommer vi eventuellt att behöva vänta i månader innan vaccinet blir tillgängligt i stor utsträckning. Enligt oss på Läkare Utan Gränser bör produktionen påbörjas innan resultaten från testerna är klara, så att människor i riskzonerna kan nyttja dessa vaccin direkt när de har visat sig vara effektiva och säkra.

– Detta innebär naturligtvis en risk för utvecklarna, eftersom det kan leda till att de behöver slänga produkten. De måste dock ta risken. Aktörer som enskilda länder och Världshälsoorganisationen (WHO) måste hitta en lösning för att täcka upp för företagens risker, om produkten skulle vissa sig vara ineffektiv. 

Vad gör Läkare Utan Gränser med alternativa behandlingsmetoder och vaccin?

– Som en av de huvudsakliga vårdgivarna i ebolaepidemin i Västafrika, har Läkare Utan Gränser valt att ha en aktiv roll vid tester av alternativa behandlingsmetoder. Vi har många patienter som behöver utvecklade behandlingsmetoder och vill därför vara med i testprocessen. Läkare Utan Gränser kommer att samarbeta med organisationer, akademiker, företag, hälsovårdsmyndigheter i de drabbade länderna och WHO för att snabbt kunna genomföra kliniska studier på plats.

– Läkare Utan Gränser brukar inte ägna sig åt forskning och studier för läkemedelsutveckling, men inför detta massiva utbrott, tar vi till exceptionella åtgärder.

– När det gäller potentiella vaccin är Läkare Utan Gränser för närvarande inte med i de kliniska undersökningarna, eftersom det är undersökningar som görs på friska människor, utanför behandlingscentren. Läkare Utan Gränser stöder till fullo ansträngningarna att snabba på utvecklingen av både vacciner och behandling mot ebola. Vi uppmanar företag att öka produktionen så snart som möjligt.

Vilka typer av vaccin och behandlingar finns för närvarande på gång?

 – De två mest lovande vaccinerna utvecklas av GlaxoSmithKline (GSK) och Kanadas Folkhälsomyndighet i Winnipeg. Det finns även andra vaccin under utveckling, och de borde granskas och tas under beaktande så snart dom möjligt. Det finns en handfull alternativa behandlingar som också ser lovande ut, men de har inte testats när det kommer till säkerhet och effektivitet på människor. WHO har identifierat en rad sådana behandlingar och sammanställt dem på en lista.

Vad tycker du om användande av blodplasma från en patient som överlevt ebola?

– Blod eller plasma från överlevare innehåller neutraliserande antikroppar som kan vara effektivt för att bekämpa viruset om det ges genom transfusion till en patient som smittats av ebola. Metoden har sina fördelar av flera skäl: Den kan utvärderas och implementeras relativt snabbt. Den görs genom transfusion vilket betyder att den kan användas brett, så länge som nödvändig personal, hjälpmedel och utrustning finns på plats (det kan dock vara svårt i miljöer som den i Västafrika). Men det är ännu inte klart hur effektiv den är. Metoden kan inte ersätta det akuta behovet av att finna andra lämpliga och effektiva behandlingar och vacciner för ebola.

Hur viktiga är vaccin och läkemedel för att stoppa epidemin?

– Det som behövs akut är fler vårdplatser för sjuka människor, mer personal för att vårda dessa, större insatser för att hitta och följa patienters kontakter, samt mer information till befolkningen för att minska smittspridningen. Tillsammans med dessa insatser kan vaccination av sjukvårdspersonal – som är bland de mest utsatta – och massvaccination av människor i de drabbade länderna göra stor skillnad i arbetet för att bekämpa epidemin. Det vi ser i Västafrika idag är ett katastrofscenario och alla aktörer – såväl läkemedelsföretag som regeringar – bör göra allt de kan för att snabba upp insatserna. 

 

Efter att vd:n för läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline, Sir Andrew Witty, uttalat att ett ebolavaccin skulle komma ”för sent” för den pågående epidemin vill Läkare Utan Gränser understryka vikten av att snarast möjligt ta fram ett vaccin mot ebola. Här kan du läsa ett uttalande från läkaren Manica Balasegaram, chef för Läkare Utan Gränsers Accesskampanj:

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare