
Tusentals människor har flytt från sina byar på öar i Tchadsjön i sydöstra Niger. Nigerianska myndigheter uppmanade dem att lämna området efter den dödliga attacken av Boko Haram på ön Karamga den 25 april. Omkring 25 000 personer har kommit till Nguigmi och Bosso, två städer som ligger nära Tchadsjön
Vi har intervjuat Aissami Abdou, vår projektsamordnare i sydöstra Niger, om de tusentals människor som flytt från Tchadsjön sedan i början av maj.
Hur ser situationen ut just nu för befolkningen som flytt från Tchadsjön?
Situationen är kritisk; de flesta har bosatt sig i två läger, ett i Bosso och ett annat i Nguigmi, som är två städer i närheten av sjön. De flydde från öarna när ordern om evakuering kom från myndigheterna till följd av Boko Harams våldsamma attack mot Karamga den 25 april. Människorna slog sig ned på första bästa plats där de kände sig säkra, men de var inte förberedda inför flykten och nu saknar de det mesta. De viktigaste behoven är någonstans att bo, vatten, sanitära anläggningar och sjukvård.
Vad gör Läkare Utan Gränser för att hjälpa befolkningen?
Vi startade våra medicinska aktiviteter redan de första dagarna när befolkningen började förflytta sig, utöver de aktiviteter som redan var igång i regionen. För tillfället har vi ett team i Kimegana-lägret i Nguigmi och ett annat team i Yebbi-lägret i Bosso. Där erbjuder vi kostnadsfri sjukvård till alla och prioriterar barn under fem år och kvinnor.
Vi fortsätter även att ge stöd till det regionala sjukhuset för kvinnor och barn i Diffa, och vårdcentralerna i Geskerou, Ngarwa och Nguigmi, i samarbete med Hälsovårdsministeriet. Vi håller just nu även på att planera för att att sätta in hjälp till vårdcentralerna i Baroua och Toumour, som båda ligger i Bosso.
Staten planerar i sin tur att förflytta flyktingarna. De som befinner sig i Kimegana ska flyttas till Kablewa eftersom den nuvarande platsen är för nära farleden i floden. Vi kommer att anpassa vår insats och fortsätta att hjälpa den berörda befolkningen.
Vad är det för personer som flytt från Tchadsjön?
Flyktingarna kommer från Nigeria och Niger, men det finns också de som kommer från Tchad, Cameroon och Mali. Många av patienterna vi tar emot på vårdcentralerna är traumatiserade efter allt våld som pågått under lång tid på grund av Boko Haram. En del av dem har flytt upprpade gånger från Nigeria till Tchad och Niger.
En del av dem har förlorat familjemedlemmar och alla sina ägodelar. Det de behöver nu är en säker plats att bosätta sig på och tillgång till grundläggande service såsom sjukvård och skydd.
Vad finns det för utmaningar med att hjälpa befolkningen?
En av de största utmaningarna är säkerheten; området kring Tchadsjön är stängt där de multinationella styrkorna genomför militära operationer mot Boko Haram. En annan utmaning är logistiken; området är sandigt och trots att det är väldigt varmt nu – det blir lätt över 45 grader – är det snart dags för regnsäsongen och när Komadougoufloden svämmar över blir det mycket lera på vägarna.
Vilka är den största oron inför framtiden?
Vi är mycket oroliga över hur de kommande veckorna och månaderna kommer att se ut med tanke på regnperioden som väntas. Att flyktingbefolkningen gör sina behov ute i det fria på grund av bristen på latriner, ökar även risken för kolera. Det är brist på vatten i lägret och för tillfället finns inte mycket resurser för att skydda flyktingbefolkningen mot eventuellt våld.
