Hoppa till huvudinnehåll

Efter portningen från Nauru: ”Det kommer att kosta liv”

Published 11 oktober 2018
Foto: Läkare Utan Gränser
En av Läkare Utan Gränsers medarbetare tar hand om en patient i Nauru.

Vi fördömer Naurus beslut att stoppa våra psykosociala insatser för asylsökande, flyktingar och lokalbefolkningen som trädde i kraft den 5 oktober.

Situationen i interneringslägret på ön i Stilla havet är minst sagt desperat och många är i stort behov av sjukvård. Vi kräver att flyktingar och asylsökande omedelbart evakueras till fastlandet och att Australien slutar att låsa in människor på flykt i Nauru.

Australien vägrar att ta emot båtflyktingar eller att utreda deras skyddsbehov. De som kommer till landet med båt skickas istället till ön Nauru eller till Manus, som tillhör Papua Nya Guinea, där deras ärenden ska utredas. Detta har lett till att närmare 900 asylsökande och flyktingar är internerade på ön sedan fem år tillbaka, varav 115 barn. Den stora majoriteten lever i ovisshet om och i så fall när de får lämna lägret.

– Det är skamlig att påstå att Läkare Utan Gränsers insatser inte behövs längre. Jag har sett ett alarmerande antal flyktingar och asylsökande som försökt begå självmord eller skadat sig själva, säger psykiatrikern Beth O´Connor som har arbetat i Nauru för Läkare Utan Gränser.

– Vi är särskilt chockade över alla barn som drabbats av uppgivenhetssyndrom, vilket innebär att de mår så dåligt att de varken äter, dricker eller går på toaletten.

separerats från sina familjer

Många som är strandsatta på ön har upplevt trauman i sina hemländer eller under flykten. Bland våra patienter finns 78 personer som skadat sig själva, haft självmordstankar eller försökt ta livet av sig. Barn så unga som nio år har berättat att de hellre vill dö än fortsätta leva i en hopplös och oviss situation som den de befinner sig i för närvarande. Bland de sjukaste patienterna finns de som har separerats från sina familjer, ett resultat av Australiens migrationspolitik.

– Det finns ingen terapi som kan hjälpa de här patienterna så länge de är fångna på den här ön. Jag befarar att stängningen av Läkare Utan Gränser psykosociala projekt kommer att kosta liv, säger Beth O´Connor.

Vi startade våra medicinska humanitära insatser i november 2017 och blev tvungna att avsluta dem i förra veckan då Naurus regering gav beskedet att insatserna ”inte längre behövs”.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare