Hoppa till huvudinnehåll

En alldeles ovanlig graviditet

Publicerad 2 mars 2017
Barnet som Shadi Abdelrahman förlöste med kejsarsnitt i Abyei.
Foto: Gabrielle Powers/Läkare Utan Gränser
Barnet som Shadi Abdelrahman förlöste med kejsarsnitt i Abyei.

Läkaren Shadi Abdelrahman kommer aldrig att glömma sitt första kejsarsnitt. Under sitt uppdrag i Abyei träffade han på en 32-årig kvinna med en väldigt ovanlig graviditet.   

"Kejsarsnitt är inte så komplicerat, om allt går som planerat. Men som alla läkare vet går saker och ting inte alltid som planerat och ute i fält kan vad som helst hända.

32-årig Mary* kom till sjukhuset och klagade över buksmärtor. Hon kom från en stad ett par timmar bort och hade inte träffat en läkare under graviditeten, vilket heller inte är ovanligt här. Hon såg inte ut att må bra. Högra sidan av hennes mage ömmade och det gick att känna något hårt under hennes revben.

"En bebis kan inte komma ut i sidled"

Fostrets hjärtslag var starkt - ett gott tecken. Ett ultraljud gjordes, och det visade sig att det hårda som jag kände under revbenet var barnets huvud. Men barnet var i ’tvärläge’ - vilket innebär att det låg längs med magen. En bebis kan inte komma ut i sidled. Det måste vara huvudet eller fötterna först. Det är en fråga om enkel fysik.

Eftersom Mary inte mådde bra och hade ont, och på grund av bebisens läge, var vi tvungna att förlösa genast med kejsarsnitt.  Vi inleder som vanligt, med ett tvärgående nedre buksnitt. Vi ser livmodern men till vår förvåning är den i normal storlek, som hos någon som inte är gravid.

 

"’Det här stämmer inte’, tänkte jag."

Jag kunde ju känna barnet när jag undersökte magen. Vi beslutar att utöka snittet uppåt och lägger ett snitt upp mot naveln.  Jag ser det som jag tror är gallblåsan. Men den gråter.

Jag har aldrig sett något liknande förut

Nu slår mig. Detta är en bukhålegraviditet. Fostret har utvecklats utanför livmodern. Jag har aldrig sett något liknande förut, och det har inte mina mer erfarna kollega heller. Jag har bara läst om det i böcker.

Få de senaste nyheterna - prenumerer på vårt nyhetsbrev.
Prenumerera

För att sätta saker i perspektiv - graviditet utanför livmodern, eller utomkvedshavandeskap, står för en till två procent av alla graviditeter. Av dem utvecklas endast en procent till bukhålegraviditet. Och ännu färre når full tid. Detta är alltså extremt ovanligt.

Den gråtande gallblåsan var barnets huvud. Vi fick ut barnet och så mycket vi kunde av moderkakan.

"Den gråtande gallblåsan var barnets huvud"

När som helst under graviditeten kunde det ha gått fel. Men mamman och barnet klarade sig och vi var där för att bevittna miraklet. Ett sällsynt tillfälle för vilken läkare som helst.

Under de följande veckorna höll vi ett vakande öga på dem båda. Mary riskerade fortfarande att drabbas av blödningar eller livshotande infektioner.

Men Mary återhämtade sig bra, och barnet verkade också utvecklas väl. Efter ett par veckor var de båda redo att åka hem. När vi besökte dem efter en månad mådde båda bra och var glada.

Det finns saker som bara händer en gång i livet, och det här är verkligen en av dem. Det är en märkvärdig historia med ett lyckligt slut."

– Shadi Abdelrahman, kirurg. Han har precis avslutat sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser på ett sjukhus i Abyei, på gränsen mellan Sydsudan och Sudan.

* Namnet har ändrats.

Två sjukhusklädda män bär in en person liggandes på en bår in i en ambulans

Sydsudan. Syrien. Haiti.

Vi är på plats i över 70 länder och varje år bistår vi miljontals människor med sjukvård och humanitär hjälp. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste uppdateringarna.
Prenumerera