Hoppa till huvudinnehåll

En annan verklighet

Publicerad 24 september 2013

Sol, hetta, damm. Tusentals plasttält och några få träd. Brist på vatten, mat och mediciner. Detta är verkligheten i flyktinglägret Jamam i Sydsudan där vi arbetar. Nu kommer den verkligheten till Stockholm, Göteborg och Malmö genom ett unikt filmprojekt – som du är välkommen att besöka!

Filmkonstnärerna Peter Norrman och Anders Birgersson tillbringade i våras två veckor i Jamam, en oförlåtande och nästan obebodd plats, som nu hyser tiotusentals flyktingar. Med sig hem har de berättelser och bilder som under oktober kommer att visas som en filminstallation i 360° i ett mobilt visningsrum på 40 kvadratmeter.

Filmkonstnärerna har använt sig av en särskild filmteknik med kameror riktade åt fyra håll, vilket gör att filmen kan projiceras i 360° på fyra väggar. I ett mobilt visningsrum på 40 m² blir du omsluten av bilder och ljud och får möjlighet att kliva in i en annan verklighet.

Här kan du se filmen

Stockholm: Gallerian, 1 - 5 oktober
Malmö: Gustav Adolfs Torg, 9 – 13 oktober
Göteborg: Nordstan 16 – 21 oktober

Syftet med projektet är att minska avståndet mellan oss och dem. Vi på Läkare Utan Gränser var en av de första organisationerna på plats när flyktingar från Sudan började strömma över gränsen till Sydsudan. Traumatiserade av våldsamheter, många av dem undernärda och uttorkade barn som krävde omedelbar behandling. Deras verklighet är så annorlunda jämfört med vår i Sverige – men genom en stark och omslutande filmupplevelse hoppas vi kunna föra dem närmare dig. De visar en enorm styrka och har lyckats skapa sig en tillvaro i lägret, men de är fortfarande beroende av hjälp utifrån för sin överlevnad. Alla vi möter vill återvända hem, men de berättar att bomber fortfarande faller över deras hembyar.

Situationen i flyktinglägret i Jamam är på många sätt extrem men även på andra håll i världen lever miljontals människor som flyktingar under svåra förhållanden, med liten möjlighet att ändra sin livssituation. Om deras verklighet kan komma lite närmare din, om världen kan bli lite mindre, så tror vi att den har en större chans att bli lite bättre.

Välkommen till en annan verklighet!

#enannanverklighet

Har du inte möjlighet att se filmen under turnén? Följ oss på sociala medier och ta del av upplevelsen där genom hastaggen #enannanverklighet!
Facebook
Instagram
Twitter

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare