Hoppa till huvudinnehåll

En av våra anställda dödad i bakhåll

Publicerad 20 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet coh befolkningen står utan viktig sjukvård.

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Det var under ett bakhåll som incidenten inträffade. Vi är chockerade och djupt bedrövade över detta allvarliga säkerhetstillbud. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Onsdagen den 18 maj stoppades en väl utmärkt konvoj från Läkare Utan Gränser, bestående av två fordon som transporterade personal och patienter, av beväpnade män i Kouki, 82 kilometer norr om Bossangoa. Teamet tvingades ut ur bilarna och ner på marken. De blev rånade på sina personliga tillhörigheter och all medicin. Under händelsen, som varade i mer än 40 minuter, sköts en av förarna till döds.

– Det är helt oacceptabelt att ett team av sjukvårdspersonal och deras patienter attackeras. De var på väg tillbaka från aktiviteter där de gett livräddande medicinsk vård, säger Michelle Chouinard, ansvarig för Läkare Utan Gränsers uppdrag i Centralafrikanska republiken. Det är fruktansvärt att en av våra medarbetare dödades under denna våldshandling. Under bakhållet fick vårt team och deras patienter utstå trakasserier, inklusive kulor som avfyrades nära deras huvuden och upprepade verbala hot att de skulle dödas.

– Som ett resultat av denna våldshandling har vi tvingats avbryta våra aktiviteter i området tills vi får tillräckliga garantier gällande säkerheten för vår personal och ett godkännande av våra medicinska och humanitära insatser. Biståndsarbetare bör skyddas från våld när de utför sina uppdrag i våldsdrabbade områden, säger Michelle Chouinard.

Läkare Utan Gränser kommer att samla in information om omständigheterna kring händelsen. Vi förväntar oss en fullständig undersökning av den lokala polisen och myndigheterna och att förövarna ställs inför rätta. Sjukvård får aldrig vara en måltavla i kriser och konflikter.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997. Den politiska krisen och våldet som har skakat landet sedan 2013 har förvärrat hälsosituationen och 72 procent av landets vårdinrättningar har skadats eller förstörts. Som svar på den senaste krisen, har Läkare Utan Gränser fördubblat vår insats och driver nu 17 projekt över hela landet. För närvarande har en av fem centralafrikaner fördrivits från sina hem, antingen inom landet eller som flyktingar i grannländerna.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

Mari Mörth tillsammans med några ur teamet som arbetar i Bangui, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Äntligen

En dag med massor av möten i Bangui. Försökte samtidigt få till en resa någon annanstans i fält. Under tiden åker jag runt i Bangui med bil mellan olika kontor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.