Hoppa till huvudinnehåll

En av våra anställda dödad i bakhåll

Publicerad 20 maj 2016
Foto: Jeroen Oerlemans
Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet coh befolkningen står utan viktig sjukvård.

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Det var under ett bakhåll som incidenten inträffade. Vi är chockerade och djupt bedrövade över detta allvarliga säkerhetstillbud. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Onsdagen den 18 maj stoppades en väl utmärkt konvoj från Läkare Utan Gränser, bestående av två fordon som transporterade personal och patienter, av beväpnade män i Kouki, 82 kilometer norr om Bossangoa. Teamet tvingades ut ur bilarna och ner på marken. De blev rånade på sina personliga tillhörigheter och all medicin. Under händelsen, som varade i mer än 40 minuter, sköts en av förarna till döds.

– Det är helt oacceptabelt att ett team av sjukvårdspersonal och deras patienter attackeras. De var på väg tillbaka från aktiviteter där de gett livräddande medicinsk vård, säger Michelle Chouinard, ansvarig för Läkare Utan Gränsers uppdrag i Centralafrikanska republiken. Det är fruktansvärt att en av våra medarbetare dödades under denna våldshandling. Under bakhållet fick vårt team och deras patienter utstå trakasserier, inklusive kulor som avfyrades nära deras huvuden och upprepade verbala hot att de skulle dödas.

– Som ett resultat av denna våldshandling har vi tvingats avbryta våra aktiviteter i området tills vi får tillräckliga garantier gällande säkerheten för vår personal och ett godkännande av våra medicinska och humanitära insatser. Biståndsarbetare bör skyddas från våld när de utför sina uppdrag i våldsdrabbade områden, säger Michelle Chouinard.

Läkare Utan Gränser kommer att samla in information om omständigheterna kring händelsen. Vi förväntar oss en fullständig undersökning av den lokala polisen och myndigheterna och att förövarna ställs inför rätta. Sjukvård får aldrig vara en måltavla i kriser och konflikter.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997. Den politiska krisen och våldet som har skakat landet sedan 2013 har förvärrat hälsosituationen och 72 procent av landets vårdinrättningar har skadats eller förstörts. Som svar på den senaste krisen, har Läkare Utan Gränser fördubblat vår insats och driver nu 17 projekt över hela landet. För närvarande har en av fem centralafrikaner fördrivits från sina hem, antingen inom landet eller som flyktingar i grannländerna.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare