
Långt borta från kamerorna utspelar sig en humanitär kris i provinsen Nordkivu i Kongo-Kinshasa. Hundratusentals människor lever i överfulla läger och sexuellt våld är ett utbrett problem. Läkare Utan Gränser är en av få hjälporganisationer på plats.
I åratal har områdena Masisi, Rutshuru och Walikale plågats av väpnad konflikt och laglöshet. De senaste månaderna har våldet intensifierats, vilket försämrat den humanitära situationen ytterligare. Ett stort antal människor har flytt sina hem och bland dem finns oroande många som drabbats av undernäring, sexuellt våld och skottskador.
– Sedan början av året har antalet överlevare av sexuellt våld som vårdats av Läkare Utan Gränser i Masisi fördubblats jämfört med förra året, säger Ewald Stals, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Masisi.
– Upptrappningen av väpnade strider har också lett till att fler sökt vård för skottskador, och att flera familjer kommit till redan överfulla läger där tillgången till vatten och sanitet är knapp. Föga överraskande har fall av kolera rapporterats och vi har snabbt fått sätta upp ett behandlingscentrum för kolera.

Från januari till september i år har Läkare Utan Gränsers team i Masisi, Rutshuru och Walikale vårdat mer än 11 220 undernärda barn, 2 310 överlevare av sexuellt våld och 1 980 människor med skador som orsakats av vapen. Under regnperioden väntas antalet fall av malaria, diarré och luftvägsinfektioner öka.
HJÄLPORGANISATIONER HAR LÄMNAT OMRÅDET
Trots den kritiska situationen lyser hjälp från humanitära organisationer med sin frånvaro.
– På senare år har flera NGO:s lämnat området på grund av osäkerhet, svårigheter att röra sig i regionen och brist på finansiering, säger Karel Janssens, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Kongo-Kinshasa.
– Eftersom antalet organisationer på plats minskat har vi svarat på ökande medicinska, men också icke-medicinska behov, särskilt i lägren. Vi arbetar på maxkapacitet och andra akutorganisationer måste genast komma tillbaka och hjälpa till att möta de massiva humanitära behoven på plats.

Enligt färska uppskattningar lever mer än 687 500 människor i läger för internflyktingar eller hos lokala familjer i Masisi, Rutshuru och Walikale. I flera månader har Läkare Utan Gränser verkat för att humanitära organisationer ska återvända. Våra ansträngningar har lett till att en handfull organisationer anlände i november med tillfällig finansiering.
– Det här stödet är tillfälligt och långt ifrån tillräckligt för att täcka behoven, säger Janssens. Med tanke på omfattningen av krisen behövs en mycket större humanitär insats i södra Nordkivu, med organisationer närvarande på plats och med långsiktig finansiering.
