Hoppa till huvudinnehåll

En bortglömd humanitär kris i Kongo

Published 20 december 2019
En hälsorådgivare håller upp en illustration framför människor
Foto: Pablo Garrigos / Läkare Utan Gränser
Hälsorådgivare från Läkare Utan Gränser besöker marknader och läger för att informera om sexuellt våld, malaria och kolera och vilken vård vi tillhandahåller kostnadsfritt.

Långt borta från kamerorna utspelar sig en humanitär kris i provinsen Nordkivu i Kongo-Kinshasa. Hundratusentals människor lever i överfulla läger och sexuellt våld är ett utbrett problem. Läkare Utan Gränser är en av få hjälporganisationer på plats.

I åratal har områdena Masisi, Rutshuru och Walikale plågats av väpnad konflikt och laglöshet. De senaste månaderna har våldet intensifierats, vilket försämrat den humanitära situationen ytterligare. Ett stort antal människor har flytt sina hem och bland dem finns oroande många som drabbats av undernäring, sexuellt våld och skottskador.

– Sedan början av året har antalet överlevare av sexuellt våld som vårdats av Läkare Utan Gränser i Masisi fördubblats jämfört med förra året, säger Ewald Stals, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Masisi.

– Upptrappningen av väpnade strider har också lett till att fler sökt vård för skottskador, och att flera familjer kommit till redan överfulla läger där tillgången till vatten och sanitet är knapp. Föga överraskande har fall av kolera rapporterats och vi har snabbt fått sätta upp ett behandlingscentrum för kolera.

En flicka sitter med en bok på en lerväg
Foto: Pablo Garrigos / Läkare Utan Gränser
Ett skolbarn i ett läger för internflyktingar gör sina läxor i det sista dagsljuset.

Från januari till september i år har Läkare Utan Gränsers team i Masisi, Rutshuru och Walikale vårdat mer än 11 220 undernärda barn, 2 310 överlevare av sexuellt våld och 1 980 människor med skador som orsakats av vapen. Under regnperioden väntas antalet fall av malaria, diarré och luftvägsinfektioner öka.

HJÄLPORGANISATIONER HAR LÄMNAT OMRÅDET

Trots den kritiska situationen lyser hjälp från humanitära organisationer med sin frånvaro.

– På senare år har flera NGO:s lämnat området på grund av osäkerhet, svårigheter att röra sig i regionen och brist på finansiering, säger Karel Janssens, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Kongo-Kinshasa.

– Eftersom antalet organisationer på plats minskat har vi svarat på ökande medicinska, men också icke-medicinska behov, särskilt i lägren. Vi arbetar på maxkapacitet och andra akutorganisationer måste genast komma tillbaka och hjälpa till att möta de massiva humanitära behoven på plats.

Kvinnor tvättar kläder i en flod
Foto: Pablo Garrigos / Läkare Utan Gränser
I lägret Bukombo tvättar kvinnor kläder i floden vilket ökar risken att smittas av kolera och andra sjukdomar.

Enligt färska uppskattningar lever mer än 687 500 människor i läger för internflyktingar eller hos lokala familjer i Masisi, Rutshuru och Walikale. I flera månader har Läkare Utan Gränser verkat för att humanitära organisationer ska återvända. Våra ansträngningar har lett till att en handfull organisationer anlände i november med tillfällig finansiering.

– Det här stödet är tillfälligt och långt ifrån tillräckligt för att täcka behoven, säger Janssens. Med tanke på omfattningen av krisen behövs en mycket större humanitär insats i södra Nordkivu, med organisationer närvarande på plats och med långsiktig finansiering.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare