Hoppa till huvudinnehåll

”En brutal plats att vara barn på”

Publicerad 30 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn med malaria får hjälp på sjukhuset i Bria, Centralafrikanska republiken.

Ett barn med malaria får hjälp på sjukhuset i Bria, Centralafrikanska republiken. 

Läkaren Katie Treble är ute på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser. Men att vara i ett land som Centralafrikanska republiken, som har en av de högsta barndödligheten i världen, sätter sina spår. Även hos en erfaren läkare.

"När det lilla propellerplanet landade på den röda smutsiga landningsbanan i Bria kändes det som om jag hade landat på Mars. Jag gick av planet och började omedelbart svettas så mycket på mina ögonlock så att jag nästan inte såg någonting. Alla skrek till mig på franska. Men plötsligt var hur man beställde en croque-monsieur det enda jag kunde komma ihåg på franska, något som tyvärr var helt uteslutet. Jag hade aldrig varit längre ifrån en ost- och skinktoast.

I Bria bor cirka 45 000 personer, plus några extra tusen i flyktingläger. Det finns en tydlig brist på något som liknar en fungerande infrastruktur här. Sjukvård på platser som Bria är nästan obefintlig, utöver den som tillhandahålls av Läkare Utan Gränser och ett par andra organisationer. Det finns ett sjukhus här där Läkare Utan Gränser står för den pediatriska vården. Mitt jobb är att ingå i ett team av fem barnläkare. Tillsammans driver vi en akutavdelning, en intensivvårdsavdelning (ett tält), en neonatalenhet och en vårdavdelning (ett annat tält) - cirka 40 bäddar totalt.

Men för varje dött barn finns också dussintals som överlever, mot alla odds.

Trots att jag har varit läkare i nästan åtta år och trodde att jag hade träffat många sjuka barn, visar det sig att jag inte hade sett någonting tills jag kom hit. Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste, hungrigaste länderna i världen, med en av de högsta barndödligheten. Majoriteten av barnen som jag träffar är sjukare än något annat barn jag någonsin mött i väst och har sjukdomar som jag bara har läst om i läroböcker.

Det är ett vackert land men en brutal plats att vara barn på. Men för varje dött barn finns också dussintals som överlever, mot alla odds. Jag behandlade en tvåårig flicka förra veckan för svår malaria och hjärnhinneinflammation. Hon var medvetslös när hon kom in, inlindad i trasor. Hon var uttorkad, hade 40 graders feber och hade haft kramper hela morgonen. Hemma skulle denna lilla flicka ha kopplats upp mot en ventilator, men vi hade redan gett henne den behandling vi kunde erbjuda. Följande dag väntade jag mig att få se en tom säng på avdelningen, men nej - där satt hon upp i sängen och spelade på en plastflöjt. När hon såg mig log hon stort och blåste i flöjten mot mig. Det var precis vad jag behövde få se! Det här otroligt tuffa barnet visade mig att kampen mot sjukdomarna inte alltid är helt meningslös, trots allt."

Läkaren Katie Treble– Katie Treble, läkare på ett barnsjukhus i Bria, Centralafrikanska republiken.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Nyheter från fältet

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Nyheter från fältet

"Jag har förlorat allt"

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.