Hoppa till huvudinnehåll

En flygande sjuksköterska

Publicerad 12 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Johanna Lönn sitter i ett flygplan i Bentiu, Sydsudan.

En kollega försökte snällt distrahera mig lite från nervositeten genom att få mig att skratta. 

Vårt projekt är det enda sjukhuset Läkare Utan Gränser driver i regionen som har en operationssal. Så ibland får vi patienter skickade till oss som behöver opereras. Men det händer också att vi får åka och hämta patienterna.

Om patienten är i ett väldigt kritiskt tillstånd så åker en av oss sjuksköterskor med och hämtar upp patienten, och så ser vi till att patienten är stabil under flygturen.  Vi turas om att åka beroende på hur mycket annat vi har att göra. Förra veckan passade det bäst att jag åkte. Då packade jag med mig vår hopfällbara bår, vår akutväska med mediciner och flög iväg!

Alltid lite pirrigt att flyga i de här små planen! En kollega försökte snällt distrahera mig lite från nervositeten genom att få mig att skratta.

Flygturen gick iallafall bra och patienten, som den här gången var det en kvinna, åkte med oss tillbaka. Hon fick göra ett kejsarsnitt och både och hon bebisen mådde bra efter ingreppet.

Läkare Utan Gränser har drivit sjukhuset här i skyddslägret Bentiu sedan 2013. Men inne på lägret är den humanitära situationen fortfarande akut. Och hälsosituationen kan snabbt förvärras, allt fler människor söker sig hit för att komma undan våldet och befolkningen växer.

Läs hela Johnna Lönns blogg.

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.