Hoppa till huvudinnehåll

En flygande sjuksköterska

Publicerad 12 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Johanna Lönn sitter i ett flygplan i Bentiu, Sydsudan.

En kollega försökte snällt distrahera mig lite från nervositeten genom att få mig att skratta. 

Vårt projekt är det enda sjukhuset Läkare Utan Gränser driver i regionen som har en operationssal. Så ibland får vi patienter skickade till oss som behöver opereras. Men det händer också att vi får åka och hämta patienterna.

Om patienten är i ett väldigt kritiskt tillstånd så åker en av oss sjuksköterskor med och hämtar upp patienten, och så ser vi till att patienten är stabil under flygturen.  Vi turas om att åka beroende på hur mycket annat vi har att göra. Förra veckan passade det bäst att jag åkte. Då packade jag med mig vår hopfällbara bår, vår akutväska med mediciner och flög iväg!

Alltid lite pirrigt att flyga i de här små planen! En kollega försökte snällt distrahera mig lite från nervositeten genom att få mig att skratta.

Flygturen gick iallafall bra och patienten, som den här gången var det en kvinna, åkte med oss tillbaka. Hon fick göra ett kejsarsnitt och både och hon bebisen mådde bra efter ingreppet.

Läkare Utan Gränser har drivit sjukhuset här i skyddslägret Bentiu sedan 2013. Men inne på lägret är den humanitära situationen fortfarande akut. Och hälsosituationen kan snabbt förvärras, allt fler människor söker sig hit för att komma undan våldet och befolkningen växer.

Läs hela Johnna Lönns blogg.

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.