Hoppa till huvudinnehåll

"EN MASSGRAV HÅLLER PÅ ATT UPPSTÅ I MEDELHAVET"

Publicerad 19 april 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Bilden är tagen i Pozzallo, Sicilien, i januari.

Bilden är tagen i Pozzallo, Sicilien, i januari.

EU-länderna måste så fort som möjligt få igång omfattande sök- och räddningsinsatser i Medelhavet, uppmanar Läkare Utan Gränser efter den senaste tragedin som befaras ha krävt sjuhundra dödsoffer.

– En massgrav håller på att uppstå i Medelhavet och orsaken är den europeiska politiken. Tusentals desperata människor flyr kriser och krig men Europa har valt att stänga sina gränser. Människor som söker skydd är därför tvungna att riskera sina liv och dö ute till havs. Det finns ingen tid att förlora. Dessa liv måste räddas nu, säger Loris De Filippi ordförande för Läkare Utan Gränser i Italien.

– Det var ett stort misstag att avsluta operationen Mare Nostrum. Europeiska länder måste omedelbart sätta igång med omfattande sök- och räddningsinsatser där man proaktivt patrullerar så nära Libyens kust som möjligt. Det är uppenbart att nuvarande insatser inte räcker till. Denna tragedi är bara början, men den hade kunnat och borde också förhindras.

LIKA MÅNGA DÖDA SOM I ETT KRIG

Bara den senaste veckan har 11 000 personer riskerat sina liv för att ta sig över Medelhavet och det rapporteras om fler än tusen dödsoffer. Konflikter och kriser kommer fortsättningsvis tvinga människor att fly för att rädda sina liv. Det kan inga hinder på vägen till Europa stoppa.

– Sjuhundra döda på en dag är som en krigszon. Vi har en humanitär tragedi rakt framför våra ögon, men Europa har valt att vända bort blicken. Det är orsaken till att Läkare Utan Gränser deltar i insatser ute till havs i ett försök att rädda så många liv som möjligt. Den enda hållbara sättet att undvika tusentals dödsfall är att skapa trygga och lagliga kanaler till Europa. Men som medicinsk humanitär organisation kan vi helt enkelt inte vänta längre, säger De Filippi.

Från och med maj kommer vi tillsammans med MOAS (Migrant Offshore Aid Station) att inleda en sök- och räddningsoperation ute till havs. Operationen kommer att stärkas under de närmaste veckorna. Denna ovanliga operation ska svara på det ökande antal människor som dött eller behöver hjälp i Medelhavet.

Vi uppmanar europeiska regeringar att garantera säkra och lagliga rutter till Europa, att återuppta sök- och räddningsaktivitet ute till havs och att se till att de som anländer till Europa tas emot på ett tillfredsställande sätt vid gränserna.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.