Hoppa till huvudinnehåll

"EN MASSGRAV HÅLLER PÅ ATT UPPSTÅ I MEDELHAVET"

Publicerad 19 april 2015
Bilden är tagen i Pozzallo, Sicilien, i januari.
Foto: Luca Visone/MSF

EU-länderna måste så fort som möjligt få igång omfattande sök- och räddningsinsatser i Medelhavet, uppmanar Läkare Utan Gränser efter den senaste tragedin som befaras ha krävt sjuhundra dödsoffer.

– En massgrav håller på att uppstå i Medelhavet och orsaken är den europeiska politiken. Tusentals desperata människor flyr kriser och krig men Europa har valt att stänga sina gränser. Människor som söker skydd är därför tvungna att riskera sina liv och dö ute till havs. Det finns ingen tid att förlora. Dessa liv måste räddas nu, säger Loris De Filippi ordförande för Läkare Utan Gränser i Italien.

– Det var ett stort misstag att avsluta operationen Mare Nostrum. Europeiska länder måste omedelbart sätta igång med omfattande sök- och räddningsinsatser där man proaktivt patrullerar så nära Libyens kust som möjligt. Det är uppenbart att nuvarande insatser inte räcker till. Denna tragedi är bara början, men den hade kunnat och borde också förhindras.

LIKA MÅNGA DÖDA SOM I ETT KRIG

Bara den senaste veckan har 11 000 personer riskerat sina liv för att ta sig över Medelhavet och det rapporteras om fler än tusen dödsoffer. Konflikter och kriser kommer fortsättningsvis tvinga människor att fly för att rädda sina liv. Det kan inga hinder på vägen till Europa stoppa.

– Sjuhundra döda på en dag är som en krigszon. Vi har en humanitär tragedi rakt framför våra ögon, men Europa har valt att vända bort blicken. Det är orsaken till att Läkare Utan Gränser deltar i insatser ute till havs i ett försök att rädda så många liv som möjligt. Den enda hållbara sättet att undvika tusentals dödsfall är att skapa trygga och lagliga kanaler till Europa. Men som medicinsk humanitär organisation kan vi helt enkelt inte vänta längre, säger De Filippi.

Från och med maj kommer vi tillsammans med MOAS (Migrant Offshore Aid Station) att inleda en sök- och räddningsoperation ute till havs. Operationen kommer att stärkas under de närmaste veckorna. Denna ovanliga operation ska svara på det ökande antal människor som dött eller behöver hjälp i Medelhavet.

Vi uppmanar europeiska regeringar att garantera säkra och lagliga rutter till Europa, att återuppta sök- och räddningsaktivitet ute till havs och att se till att de som anländer till Europa tas emot på ett tillfredsställande sätt vid gränserna.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva