Hoppa till huvudinnehåll

En mycket ung patient

Publicerad 19 maj 2017
Abdullah, på sjukhuset i Irbid, norra Jordanien.
Foto: Mary Gallagher/Läkare Utan Gränser
Abdullah, på sjukhuset i Irbid, norra Jordanien.

På ett mödra- och barnsjukhus i Jordanien träffade Mary Gallagher en mycket ung patient som fick henne att fundera, och som hon aldrig kommer att glömma.

”’Du kommer att älska det här rummet’, sa läkaren Anas till mig under rundturen på Läkare Utan Gränsers mödra- och barnsjukhus i Irbid, en stad i norra Jordanien nära gränsen till Syrien. Och han hade rätt – ett rum fullt av barn som sov lugnt. De flesta hade mycket ont, men det syntes inte eftersom de var på god väg att tillfriskna från sina åkommor.

Med undantag för Abdullah. Han såg väldigt sjuk ut där han låg i en inkubator och kämpade med andningen.  

En ung kvinna gick mot Abdullahs inkubator

Jag har arbetat i över ett år med Läkare Utan Gränsers ”A Fair Shot”-kampanj, som vi driver för att få läkemedelsföretag att sänka priset på lunginflammationsvaccin. Men det här var första gången jag såg en bebis med lunginflammation. Och det var svårt att titta på. En ung kvinna gick mot Abdullahs inkubator. Jag inser att det var samma utmattade kvinna som jag hade sett gråta i korridoren tidigare den morgonen. Det var pojkens mamma. 

Abdullah var fyra dagar gammal, han var underviktig och hade mycket ont. Hans mor frågade Anas vad han trodde om Abdullahs chanser– något hon gjorde varje gång han passerade henne.

Ett vaccin skulle inte ha hjälpt Abdullah i denna situation eftersom han var för ung för att vaccineras mot lunginflammation. Det är ett underrapporterat faktum att pneumokocksjukdomar, som lunginflammation tillhör, dödar fler barn under fem år än någon annan sjukdom. Nästan en miljon barn dör varje år. Barn är sårbara eftersom många regeringar runt om i världen inte har råd att köpa in vaccinet som kan skydda dem.

Många av dessa barn dör

Många av dessa barn dör i så kallade medelinkomstländer – länder som inte är tillräckligt fattiga för att kvalificera sig för hjälp och rabatter från organisationer som Gavi och Vaccine Alliance, men de har heller inte råd att betala de höga priserna på vaccin.  

Jordanien faller in i denna kategori. Med en genomsnittlig vaccinationstäckningsgrad på 99 procent är det ett land som är bra på att vaccinera barn. Men lunginflammationsvaccinet - känt som pneumokockkonjugatvaccin (PCV) - har hittills visat sig vara otillbörligt dyrt. De enda två företagen som tillverkar det, Pfizer och GlaxoSmithKline, har vägrat att erbjuda Jordanien att få köpa vaccinet till ett lägre pris.   

De höga priserna gör att barn som insjuknar i lunginflammation i länder som Jordanien får förlita sig på antibiotika för att bli bättre. Det vill säga, om familjerna har tillgång till behandling. Det är ohållbart. Antibiotikaresistens är ett växande globalt hot. Det är oansvarigt att länder tvingas använda sig av antibiotika i situationer där ett skyddsverktyg som vaccination redan existerar – men inte till ett överkomligt pris.

Den goda nyheten i den här historien är att Abdullah efter tio dagar återhämtade sig helt från lunginflammationen. Läkaren Anas berättade för mig att Abdullah har gått upp i vikt, äter bra och har blivit utskriven från sjukhuset.

Abdullah hade tur. Men det finns ingen anledning chansa när det handlar om barns hälsa.”

– Mary Gallagher, som arbetar med kommunikation och påverkansfrågor för Läkare Utan Gränser.

Läs mer om vår kampanj "A Fair Shot".

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare