Hoppa till huvudinnehåll

En resa genom döden

Publicerad 8 februari 2018
Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Foto: Omar Haj Kadour/Läkare Utan Gränser
Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.

Tiotusentals familjer som tvingats på flykt i nordvästra Syrien måste nu söka skydd i tillfälliga läger. Där råder brist på vatten, sanitet, och sjukvård. 60-åriga Um Sultan är en av dem.

”Vi flydde från Ras El Ein på grund av bomberna och all död. Vi är en stor familj med åtta söner, tre döttrar och runt 20 barnbarn. Vi reste norrut, till Hazano, som ligger på landsbygden i Idlib-provinsen.

Resan hit var som att resa genom döden. Det var fullt av bilar på vägarna och i luften ovanför cirkulerade stridsplan. Min son krockade med sin bil. Han var så rädd att han körde alldeles för fort.

Vi stannade här eftersom vi inte hade någon annanstans att ta vägen. Men det är inte alls som vi förväntade oss, vi är chockade. Vi har hyrt en bit mark för 165 dollar i månaden, där vi har rest ett tält som rymmer de få ägodelar vi har.

Vi befinner oss i en fruktansvärd situation.

Vi har inte fått någon hjälp. Vi bor på ett lerigt fält utan tillgång till hygienprodukter, toaletter eller ordentliga tält. Tidigare fick vi dricksvatten från våra grannars vattentank. Men det är slut, så nu har vi inget vatten heller.

Vi tog med våra möbler hit som min son säljer så vi kan köpa verktyg och material för att bygga någonstans att bo. Vi befinner oss i en fruktansvärd situation. Vi har ingen toalett så vi måste uträtta våra behov bakom ett träd. Vi har inte badat sedan vi kom hit.

Det vi behöver mest är ett badrum, rent dricksvatten och kläder. Framförallt för barnens skull. Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan, tills deras kläder torkat och de kan sätta på dem igen. 

Jag hoppas vi kan åka hem snart. Det finns inget bättre än att få återvända hem.”

- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Läs mer om vårt arbete i Syrien.