Hoppa till huvudinnehåll

"En timme senare öppnade hon ögonen"

Publicerad 19 oktober 2016
Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Foto: Rogier Jaarsma
Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret Bentiu, Sydsudan. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.

Första gången jag kom till Bentiu var i november förra året, när regnperioden gick mot sitt slut. Vi fick in många malariafall och nästa dagligen såg jag barn med kramper; vilket innebär den allvarligaste formen av malaria. Men jag minns särskilt en liten flicka.

"Många som kom till oss hade otäckt låga blodnivåer och vi hade aldrig tillräckligt med blod för transfusioner. Dessutom hade vi inte tillräckligt med sängar. Varje dag fick jag kliva över barn som sov på madrasser på golvet. Det var tufft.

... men hon andades fortfarande inte.

Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek. Vi testade snabbt hennes blodnivåer och det var den lägsta jag har sett i hela mitt liv. Mammans blod testades omedelbart för att se om det passade barnet. Under tiden fick den lilla flickan hjärtstillestånd. Under flera minuter gjorde vi hjärt- och lungräddning och gav adrenalin. Slutligen kom hjärtslagen tillbaka, men hon andades fortfarande inte.

Tack och lov passade mammans blod så vi genomförde en transfusion direkt, även om flickan fortfarande inte andades. Under de närmaste timmarna var vi tvungna att turas om att för hand pumpa en ventilator som andades åt henne. Strax före midnatt övertalade vi mamman att donera mer blod. Så snart vi gav det till barnet började flickan andas själv. Det var otroligt.

En timme senare öppnade denna lilla bebis, som hade tillbringat de senaste fyra timmarna nära döden, ögonen. Vi kunde knappt tro att det var sant. Vid tvåtiden ammade hon.  

Hennes berättelse är så speciellt eftersom många andra barn som jag behandlade inte var lika lyckligt lottade. Under de första månaderna hade vi flera fall där barnet började andas och vi fick upp förhoppningarna. Några timmar senare var de döda.

Den lilla flickan stannade hos oss ​​på avdelningen under par veckor och fick behandling mot malarian. När hon skrevs ut hade hon gått upp en hel del i vikt. Hon såg ut som ett annat barn. 

Ett par månader senare är det återigen regnperiod. Jag kom tillbaka till samma sjukhus och förväntade mig samma situation som förra gången. Men inget var sig likt. 

Innan regnperioden ens börjat pågick besprutning för att döda myggorna som bär på malariasmittan. Läkare Utan Gränser stödjer distributionen av tusentals av myggnät och har etablerat så kallade "Malaria points" i samarbete med andra medicinska organisationer där sjuka kan få vård. Detta innebär att människor kan få tillgång till vård mycket snabbare och långt innan sjukdomen blir allvarlig.

I september 2015 behandlade vi 30 312 fall av malaria. I år, under samma period, har vi behandlat 18 414. 

Det är uppenbart att denna proaktiva och obevekliga strategi för att förebygga malaria i Bentiu räddar tusentals liv. När jag går genom sjukhuset nu finns det tomma sängar på nästan varje avdelning. Och det är en riktigt bra känsla!”

– Lucy Williams, sjuksköterska ute på sitt tredje uppdrag för Läkare Utan Gränser.
Hon arbetar vid skyddslägret i Bentiu, Sydsudan, dit tusentals människor flytt på grund av striderna i området.