Hoppa till huvudinnehåll

”En vanlig förlossning under farliga förhållanden"

Publicerad 13 september 2016

I den överfulla gummibåten, någonstans på Medelhavet utanför Libyens kust, sätter värkarbetet i gång. På båtens golv guppar en sörja av vatten och bränsle. Faith känner paniken komma. 

I måndags morse klockan 07:00 föddes en frisk pojke ombord på fartyget Aquarius, som deltar i vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet. Han föddes på internationellt vatten och fick namnet Newman Otas.

Hans föräldrar, Victor och Faith, och äldre bröder Victory (7 år) och Rollres (5 år) hade räddats från en överfull gummibåt 24 timmar tidigare. 

– Jag var väldigt stressad när jag satt på gummibåtens golv tillsammans med de andra kvinnorna och barnen. Jag kunde känna min bebis röra sig. Värkarna hade pågått i tre dagar och jag kände panik för att förlossningen skulle sätta igång, berättar pojkens mamma Faith. 

Barnmorskan Jonquil Nicholl, som förlöste Newman, beskriver förlossningen som "en helt vanlig förlossning under ovanligt farliga förhållanden".

– Jag fasar vid tanken på vad som kunde ha hänt om det här barnet hade kommit 24 timmar tidigare; i en sjöoduglig gummibåt, med bränsle på golvet där kvinnorna satt, hopträngda utan möjlighet att röra sig. Och 48 timmar tidigare stod de på en strand i Libyen utan att veta vad som var väntade dem.

– Hur kan detta fortfarande ske år 2016? Att familjer, utsatta människor, gravida kvinnor, små och ofödda barn tvingas att riskera sina liv på Medelhavet? frågar sig Jonquil Nicholl.

För närvarande befinner sig 392 människor ombord på Aquarius. 155 personer är under 18 år, 141 av dem reser ensamma - utan en förälder eller vårdnadshavare. Det finns 11 barn under fem år och med nyfödde Newman nu fyra barn under ett år på båten.

Sedan vi inledde vår sök- och räddningsinsats för året, den 21 april, har fartygen Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (i samarbete med SOS Mediterranee) räddat 12 003 personer i 89 olika räddningsinsatser.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare