Hoppa till huvudinnehåll

ENORMA BEHOV KRÄVER MER RESURSER

Publicerad 3 september 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En medarbetare med skyddsutrustning på vårt ebolacenter i Monrovia, Liberia. FOTO: Caroline van Nespen.

En medarbetare med skyddsutrustning på vårt ebolacenter i Monrovia, Liberia. 

Genom att stödja vår akutfond ser du till att vi kan bistå dem som behöver oss just nu. I Västafrika, Irak, Syrien, Gaza, Centralafrikanska republiken (CAR) och Sydsudan.

En död manskropp sitter stelnad i en stol på en gata i Monrovia – ingen vågar röra kroppen av rädsla att smittas av ebola. En man avrättas i baksätet på en bil i Bangui, kroppen dumpas i ett dike.  Ett barn dör i läger i Sydsudan, där flyktingar sover stående eftersom avloppsvattnet når knähöjd.

Allt dett är rapporter från vår personal på plats. Hemska öden som är svåra att ta till sig. Men de berättar också om 19-åriga Hawa som överlevde ebola och som nu kan ta hand om sin dotter. Och om 16-åriga Alma som med sin familj flytt stridigheter i Irak och nu får hjälp av våra psykologer att bearbeta sina upplevelser.

Det de alla har gemensamt är att de är drabbade av humanitära katastrofer som inträffar just nu. Samtidigt. Och som dränerar våra resurser.

För idag är inte problemet bara den ena eller andra krisen – utan även själva antalet. Behoven är enorma och vi behöver din hjälp för att kunna möta dem.

Samtidigt som ebola sprider sig alltmer okontrollerat i Västafrika, rapporterar vår personal om extrema grymheter i Irak och Syrien. Detta medan befolkningen i Gaza lider fortsatt brist på sjukvård.

Dessa kriser får stor uppmärksamhet i media. Men i det tysta pågår dessutom humanitära kriser i bland annat Centralafrikanska republiken (CAR) och Sydsudan.

Genom att stödja vår akutfond ser du till att vi kan finnas på plats i alla dessa kriser för att bistå dem som behöver oss nu.

Till akutfonden

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.