Vi är mycket oroade över den senaste tidens våldsamma utveckling i Syrien. Ännu har vi inte fått tillstånd att arbeta i landet men vi gör allt vi kan för att få komma in och ge akuthjälp.
- De medicinska behoven i Syrien är enorma. Så nu uppmanar vi – återigen – landets myndigheter att ge oss tillstånd att arbeta där. I väntan på det fortsätter vi att stödja nätverk av läkare i landet och levererar förnödenheter och mediciner till grannländerna, säger David Veldeman, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige.
Mer hjälp behövs
Våldet i Syrien har pågått i över 17 månader och behovet av utökade medicinska insatser är akut. Vi bidrar med sjukvårdsmaterial och mediciner till sjukhus i landet, men det är långt ifrån tillräckligt. Mer insatser krävs för att kunna hjälpa den utsatta befolkningen.
Sjukvårdspersonal måste respekteras
Vi understryker också att syrisk sjukvårdspersonal måste få möjlighet att arbeta utan att bli utsatta för hot om repressalier eller diskriminering, något som syriska flyktingar vi pratat med tidigare har vittnat om. Sjukvårdspersonal i Syrien måste även kunna ta emot stöd från medicinska team som vill bidra med neutral, opartisk hjälp.
Redo att ge akuthjälp
Vi står redo med våra medicinska och kirurgiska team för att snabbt kunna ge hjälp och behandla sårade. Så länge myndigheterna förbjuder oss tillträde till Syrien fortsätter vi att stödja nätverk av syriska läkare i Homs, Derah, Hama, Damaskus och Idlib genom införsel av förnödenheter och mediciner via grannländerna.
Här kan du läsa mer om vårt arbete rörande Syrien.
Vi behandlar skadade och torterade människor från Syrien i ett kirurgsjukhus i Amman, Jordanien, samt ger primärvård och psykologiskt stöd till syriska flyktingar i Libanon. Vi tar bara emot stöd från privata givare för vårt arbete med sjukvård till syriska flyktingar för att säkerställa att hjälpinsatserna är neutrala och opartiska.
