Hoppa till huvudinnehåll

Ensamkommande barn utsatta i Calais

Publicerad 27 oktober 2016
Veckan före rivningen av lägret i Calais, som kallats "Djungeln", fanns ingen tillförlitlig information om vad som ska hända de minderåriga.
Foto: Samuel Hanryo/Läkare Utan Gränser

Vi är oroade för de ensamkommande barnen nu när 4 200 vuxna sägs ha lämnat flyktinglägret ”Djungeln” i Calais i Frankrike. Vi har märkt att myndigheterna separerar vuxna och minderåriga efter en hastig bedömning av barnens utseende.

– Jag är upprörd över att ungdomar skickats till kön för vuxna efter att någon tagit en snabb titt på deras ansikten. Det fanns ingen som ställde några frågor, inga tolkar och ingen chans att överklaga beslutet. Detta är helt i strid med de försäkringar vi fick innan rivningen började, säger vår landansvarige Franck Esnee och frågar sig;
– Hur många barn har de senaste dagarna skickats till fel kö, till den för vuxna och inte barn?

Flera minderåriga säger att de fick ansluta sig till vuxenkön eftersom de inte kunde visa upp dokument som bevisar deras ålder. Att basera urvalsprocessen bara på ungdomarnas utseende är oacceptabelt, speciellt med tanke på att de utmattade efter månader på flykt.

Familjeåterförening kan splittra familjer

Veckan före rivningen av lägret fanns ingen tillförlitlig information om vad som ska hända de minderåriga. Vi har mött flera ungdomar i lägret, inte minst genom vår ungdomsverksamhet som vi drev tillsammans med Refugee Youth Service. Vi har sett den svåra situation de ställts inför och hur de sökt efter tillförlitlig och tydlig information. Dessutom anpassas inte återföreningen av barn och deras familjer i Storbritannien till de individuella behoven.

– Vi hjälper ett dövt barn som har en vuxen bror som tolkar åt honom. Om barnet får flytta till resten av familjen i Storbritannien kommer den unge mannen att bli helt ensam i Frankrike där han inte känner någon, säger verksamhetsledaren Grégoire Bonhomme.

Flera hundra barn från ”Djungeln” kan snart kan ta sig över Engelska kanalen. Men vad händer då med ensamkommande minderåriga som fortsätter att fly till Frankrike i hopp om att återförenas med sina släktingar i Storbritannien?

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva