Hoppa till huvudinnehåll

ETT ÅR SEDAN MORDEN I SOMALIA

Publicerad 28 december 2012

Det är med stor sorg som vi på Läkare Utan Gränser uppmärksammar årsdagen för morden på våra kollegor Philippe Havet och Andrias "Kace" Keiluh. De båda mördades brutalt den 28 december 2011 i Mogadishu, Somalia.

Philippe var belgisk medborgare och arbetade som akutsamordnare och Kace arbetade som läkare och var indonesisk medborgare. De båda arbetade med att ge akut medicinsk sjukvård till den somaliska befolkningen i det konfliktdrabbade landet.
 
– Kace och Philippe har lämnat ett stort tomrum efter sig och är mycket saknade. Idag vill vi uttrycka våra kondoleanser till deras familj och vänner, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.
 
Efter de tragiska morden på våra kollegor beslöt Läkare Utan Gränser att stänga två större vårdinrättningar i Mogadishu. Vi fortsätter att bedriva medicinsk verksamhet i tio projekt runt om i landet och ger medicinsk och humanitär hjälp till tusentals flyktingar längs gränsen till Etiopien och Kenya.
 
Sedan den 13 oktober 2011 har två av våra spanska medarbetare, Blanca Thiebaut och Montserrat Serra hållits kidnappade. De fördes bort när de arbetade i flyktinglägret Dadaab i Kenya, med att hjälpa somaliska flyktingar. Vi uttrycker återigen vår ilska och chock över denna våldshandling och kräver ett omedelbart frigivande av våra kollegor.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva