Hoppa till huvudinnehåll

ETT ÅR SEDAN MORDEN I SOMALIA

Publicerad 28 december 2012

Det är med stor sorg som vi på Läkare Utan Gränser uppmärksammar årsdagen för morden på våra kollegor Philippe Havet och Andrias "Kace" Keiluh. De båda mördades brutalt den 28 december 2011 i Mogadishu, Somalia.

Philippe var belgisk medborgare och arbetade som akutsamordnare och Kace arbetade som läkare och var indonesisk medborgare. De båda arbetade med att ge akut medicinsk sjukvård till den somaliska befolkningen i det konfliktdrabbade landet.
 
– Kace och Philippe har lämnat ett stort tomrum efter sig och är mycket saknade. Idag vill vi uttrycka våra kondoleanser till deras familj och vänner, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.
 
Efter de tragiska morden på våra kollegor beslöt Läkare Utan Gränser att stänga två större vårdinrättningar i Mogadishu. Vi fortsätter att bedriva medicinsk verksamhet i tio projekt runt om i landet och ger medicinsk och humanitär hjälp till tusentals flyktingar längs gränsen till Etiopien och Kenya.
 
Sedan den 13 oktober 2011 har två av våra spanska medarbetare, Blanca Thiebaut och Montserrat Serra hållits kidnappade. De fördes bort när de arbetade i flyktinglägret Dadaab i Kenya, med att hjälpa somaliska flyktingar. Vi uttrycker återigen vår ilska och chock över denna våldshandling och kräver ett omedelbart frigivande av våra kollegor.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.