Hoppa till huvudinnehåll

Ett år utan lön i Jemen

Publicerad 17 oktober 2017
Foto: Florian Seriex/Läkare Utan Gränser
Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön, eller enbart en liten del av den, sedan ett år tillbaka.

Obetalda löner har bidragit till en ökning av sjukdomsfall och dödsfall. Koleraepidemin som just nu härjar i landet är bara ett exempel på detta. Läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och annan sjukvårdspersonal kämpar tillsammans för att hantera situationen.

Vi kräver att de jemenitiska myndigheterna och det internationella samfundet agerar. De måste se till att sjukvårdspersonal genast får lön för sina livräddande insatser. Annars riskerar de medicinska inrättningarna i Jemen att kollapsa helt och hållet, med dödliga konsekvenser.

Ibrahim och hans kollegors berättelser är bara några av alla dem som arbetat i månader utan lön.

Ibrahim Ahmad Al Babli, labbtekniker på en hivklinik i Sana'a

"Jag minns inte när jag fick lön senast. Det måste ha varit mer än ett år sedan.

I mitt arbete tar  jag blodprover från patienter, registrerar proverna och följer upp resultat. Jag valde det här arbetet på grund av patienterna. Deras fall är svåra och de behöver hjälp. Det finns inte många människor som kan tänka sig att arbeta här på grund av stigmatiseringen av människor som lever med hiv. Den här kliniken är det enda projektet i sitt slag i Mellanöstern.

Jag har fyra barn. Men jag kan inte lämna mina patienter. De har det sämre än vad jag har det."

Hannan, labbtekniker på ett landsbygdssjukhus i Abs

"Jag har jobbat inom hälsovårdsmyndigheten i fem år men jag har inte fått en lön det senaste året. Jag behöver pengar för samma saker som de flesta människor, som transport och mat. De flesta av mina kollegor har sagt upp sig. När människor inte får betalt kommer de sluta gå till jobbet . Men det här är ett viktigt arbete. Mitt arbete räddar liv."

Mohammad Ahmed. Foto: Läkare Utan Gränser. 

Mohammad Ahmed, läkare på ett landsbygdssjukhus i Abs

"Nästan alla fall som jag tar hand om är akuta, men jag behandlar också undernäring, diarré, skabb och infektioner. Listan kan göras ännu längre, vi är det enda sjukhuset kvar i området så alla kommer hit.

Jag har inte fått en hel månadslön på ett år. Jag bor här i Abs. Jag känner mina patienter och de känner mig. Det finns ett stort behov av vård och patienterna har inte råd med vård på ett privat sjukhus. Om jag inte fanns här för dem, vem skulle de vända sig till?"

Sjukvårdssystemet i Jemen är helt utslaget. Även om vi lider försöker vi vårt bästa för att lindra andras lidande.

Haifa, sjuksköterska på ett sjukhus i Hajjah

"Jag behandlar patienter med buksmärta, gör röntgen och hjälper gravida. Jag har jobbat här i åtta år och min man arbetar på hälsovårdsmyndigheten i Hajja. För oss är det här svårt. Vi har en sexårig son och vi har inte kunnat betala hans skolavgifter. Vi ligger också efter med hyran. Men inget blir bättre av att sitta hemma. När jag går till jobbet hjälper jag åtminstone mitt folk genom svåra tider."

Läkare Utan Gränser betalar lön till 1 200 sjukvårdsanställda i de vårdinrättningar vi driver och stöder i tio av Jemens distrikt. Förra året dedikerade vi 571 000 000 svenska kronor (50 miljoner pund) till våra projekt i Jemen. Men våra insatser är bara en droppe i havet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare