Hoppa till huvudinnehåll

Ett brutalt slut på ett kort liv

Publicerad 13 juli 2017
Foto: Inga Meyer/Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

– Vi är chockade över att ett litet barn dödats på sjukhuset där vi arbetar i Zemio. Våra kondoleanser går till barnets familj. Våra tankar är hos dem och alla som bevittnade denna brutala händelse, säger Mia Hejdenberg, ansvarig för våra projekt i Centralafrikanska republiken.

Tisdagen den 11 juli kom två beväpnade män till Zemio-sjukhuset. Där har omkring 7 000 människor sökt skydd de senaste två veckorna efter att striderna eskalerat i den sydöstra regionen av Centralafrikanska republiken.

Männen hotade en familj på sjukhuset, där en i familjen varit en patient för två veckor sedan men inte kunnat lämna sjukhuset på grund av det pågående våldet. När mamman i familjen, som höll sitt lilla barn, och två andra familjemedlemmar sökte skydd sköt de beväpnade männen mot dem. Barnet, en liten flicka, träffades i huvudet och dog omedelbart. En av våra anställda bevittnade hela händelseförloppet.

– Barnet sköts i sin mammas armar, på en medicinsk inrättning – två platser där ett barn borde vara skyddat. Nu sörjer hennes familj framtiden hon aldrig kommer att få.

Fler än 20 000 människor är på flykt i Zemio efter de senaste striderna. Många av dem är skadade och har inte tillgång till vård.

– Händelsen visar på den fullständiga bristen på respekt beväpnade grupper i området har när det kommer till sjukvård och civila. Humanitära organisationer får allt mindre plats att verka i området när säkerhetssituationen försämras. Händelsen har även tvingat vår personal att dra sig tillbaka från Zemio vilket lämnar tusentals utan tillgång till sjukvården i regionen, säger Mia Hejdenberg.

Läkare Utan Gränser driver tolv projekt i Centralafrikanska republiken och har arbetat i Zemio sedan 2010, där vi för närvarande driver ett projekt med inriktning på hiv och aids. Projektet är det enda i sitt slag i hela sydöstra delen av landet och ger kostnadsfri behandling till fler än 1 600 patienter som kommer till Zemio från så långt bort som 250 kilometer.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare