Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Ett till synes oändligt elände

Publicerad 26 oktober 2017

De Mosulbor som nu återvänder hem efter år av våld möts av hus riggade med explosiva anordningar och en obeboelig stad. Raserade byggnader och infrastruktur innebär att de får bo i delvis eller helt förstörda hem, med begränsad tillgång till rent vatten, elektricitet och sjukvård. 

Tidigare i år utspelades en hård kamp i västra Mosul mellan IS, Islamiska staten, och de irakiska koalitionsstyrkorna. Men när slaget var över lämnades odetonerade sprängladdningar och minor kvar i människors hem. En brutal påminnelse om kriget som fortsätter skörda liv. Nyligen dog två tonårspojkar från samma familj när de försökte flytta på en missil i sitt vardagsrum. Och i en annan del av staden sprängdes ett litet barn till döds, och hennes äldre bror skadades, när hon plockade upp en leksak full av sprängämnen. Familjen hade just återvänt hem.

– Det vi ser i våra sjukhus och kliniker speglar levnadsförhållandena utanför, säger Myriam Burger, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i västra Mosul. Fram till nyligen tog vi fortfarande emot patienter med krigsrelaterade skador. Men nu, när allt fler människor börjar återvända hem, ser vi en kraftig ökning av tarminfektioner efter att människor druckit smutsigt vatten och matförgiftning på grund av brist på elektricitet och gas som behövs vid matlagning och till kylskåp. Vi ser också barn med hudproblem och utslag eftersom föräldrarna inte kan hålla dem rena.  

Butiker öppnar igen

Många vårdinrättningar är förstörda och vägar och broar är obrukbara, vilket innebär att människors tillgång till hälso- och sjukvård är kraftigt begränsad. De som behöver grundläggande sjukvård väntar ofta med att söka vård tills deras tillstånd blivit livshotande. Samtidigt fastnar ofta de få fungerande ambulanserna i trafik eller tvingas ta långa omvägar.

– För många människor blir den efterlängtade hemkomsten istället det omvända, säger Myriam Burger. De hamnar mitt i förödelsen och ett till synes oändligt elände.

Men trots alla dessa svårigheter börjar butiker och företag i Mosul sakta öppna igen, även i halvt raserade byggnader. Cementbilarna ger sig ut på gatorna och grannar jobbar tillsammans för att bygga upp sina bostadsområden, hus för hus. Livet börjar sakta återvända.

Läkare Utan Gränsers sjukhus i västra Mosul öppnade i juni 2017. Då utförde vi bland annat kirurgi för krigsskadade och akuta kejsarsnitt, gav kortvarig postoperativ vård och mödravård samt hade en akutmottagning. När striderna upphörde skiftade vi fokus till mödravård och pediatrik, samtidigt som kapaciteten att utföra operationer vid behov finns kvar.

I Irak tillhandahåller Läkare Utan Gränser också medicinskt stöd i Zummar, Qayyarah, Kirkuk, Dohuk, Tikrit, Sulaymaniyah, Diyala, Babylon och i flyktinglägren i nordöstra Nineveh.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva