Hoppa till huvudinnehåll

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Publicerad 20 mars 2018
En patient från Moria-lägret på Lesbos får instruktioner om hur hans mediciner ska tas av en tolk vid Läkare Utan Gränsers mobila klinik.
Foto: Kevin McElvany

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

– Två år kan gå fort. Men inte för den som är fast i ett flyktingläger på en grekisk ö. Våra medicinska team tar dagligen om hand de fysiska och psykiska konsekvenserna av det beslut som togs av EU:s ledare för två år sedan. Människor som har flytt våld, tortyr och krig och överlevt extremt farliga resor, möter nytt våld och lidande i Europa, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

Trots att tusentals människor överfördes till fastlandet under vintern hyser till exempel Morialägret på Lesbos nu 5 500 flyktingar, mer än dubbelt så många som det är byggt för. Samtidigt fortsätter människor på flykt att anlända. I januari och februari kom fler än 10 000 människor över Egeiska havet till de grekiska öarna.

Psykisk ohälsa ett stort problem

De osanitära förhållandena i de överfulla lägren leder till diarréer och luftvägsinfektioner. Psykisk ohälsa är väldigt vanligt förekommande. Till exempel omfattade Läkare Utan Gränsers väntelista för psykosocial behandling på Lesbos 500 personer i december. Organisationen fick kraftigt utöka klinikens kapacitet, men kan fortfarande inte möta behoven.

Så sent som förra veckan vårdade våra medarbetare på Lesbos elva skadade efter att de utsatts för tårgas under sammandrabbningar mellan grekisk polis och flyktingar. Flera av de patienter Läkare Utan Gränser tog emot hade fått panikångestattacker och bland de som utsattes fanns gravida kvinnor och barn.

– För oss på Läkare Utan Gränser, som varje dag lägger om de sår som EU:s politik skapat, är det tydligt att situationen inte kan fortsätta så här. De människor som är fast på öarna måste få komma därifrån. I väntan på detta måste förhållandena i lägren förbättras drastiskt och tillgången till sjukvård, inklusive psykiatrisk vård, måste öka, säger Anna Sjöblom.

Läs mer om vårt arbete med flyktingar och internflyktingar >

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva