
Aljuboori är läkare. På grund av det eskalerande våldet flyttade han och hans familj nyligen från Bagdad till Erbil. Han arbetar nu på Läkare Utan Gränsers klinik i Baharkalägret i irakiska Kurdistan.
”När vi först kom hit fanns två ambulanser, men inga läkare som kunde bistå med primärvård till det ökande antalet flyktingar från Mosul som slog sig ned i lägret.
Den här tiden på året är det väldigt varmt, så vi fokuserar på att ge vätskeersättning. Vi ger även hälsoråd. Den vanligaste åkomman bland de boende i flyktinglägret är magsjuka, som är en följd av vattenbrist och dålig hygien. Det finns inte tillräckligt många latriner här och det finns ett akut behov av dricksvatten. Saker förbättras, men det tar tid.
Vi möter också många människor med kroniska sjukdomar vars medicin har tagit slut eller som förlorade recepten när de sprang för sina liv. För patienter med diabetes, högt blodtryck eller epilepsi kan det vara väldigt riskabelt att avbryta behandlingen. Vissa patienter kommer till oss med tomma medicinförpackningar eller gamla recept. Vi försöker utreda vad de haft tidigare och mäter blodsockernivån för att bestämma vilka läkemedel de behöver. De kan sedan hämta dem gratis på våra apotek.
Många människor här lider av allergier, vilket inte är förvånande med tanke på mängden damm. Invånarna bor i tält och utsätts kontinuerligt för svåra förhållanden."
