Hoppa till huvudinnehåll

Fartyg med 700 nödställda nekas landstigning i Italien

Publicerad 17 juli 2015
Under en räddningsinsats den 3 juli räddades 104 männiksor som försökte korsa Medelhavet i en gummibåt.
Foto: Christophe Stramba/MSF
Under en räddningsinsats den 3 juli räddades 104 männiksor som försökte korsa Medelhavet i en gummibåt.

Läkare Utan Gränsers räddningsbåt Bourbon Argos, seglar för närvarande längs den sicilianska kusten med omkring 700 människor ombord. Trots diskussioner med de italienska myndigheterna och hjälp av den italienska kustbevakningen, tilläts inte Bourbon Argos landsätta de 700 människorna ombord.

Läkare Utan Gränsers räddningsbåt Bourbon Argos, seglar förnärvarande längs den sicilianska kusten med omkring 700 människor ombord. Fartyget är på väg mot hamnen i Reggio Calabria och borde anlända lördag morgon.

Trots diskussioner med de italienska myndigheterna och hjälp av den italienska kustbevakningen, tilläts inte Bourbon Argos landsätta de 700 människorna ombord. Anledningen var bristande resurser att ta emot dem.

I onsdags, den 15 juli, räddade fartyget Bourbon Argos sammanlagt 678 människor från sex olika båtar. Ytterligare en patient som behövde medicinsk vård togs ombord från ett av italienska kustbevakningens fartyg. De som räddades kom från många olika länder, bland annat Bangladesh, Elfenbenskusten, Eritrea, Libyen och Somalia.

– Vårt team har arbetat dygnet runt med att ge medicinsk vård till dem som behövde. Fartyget är överfullt och migranterna trängs på däck på väldigt liten yta, säger Alexander Buchman som är Läkare Utan Gränsers koordinator på fartyget Bourbon Argos.

Det här har skapat spänningar mellan passagerarna och bidragit till säkerhetsincidenter ombord de senaste 24 timmarna.

Nekas tillträde

De italienska myndigheterna tillät inte Bourbon Argos att gå iland i någon av de sicilianska hamnarna eftersom det råder bristande resurser för att ta emot nyanlända. Detta trots bra samarbete med den italienska kustbevakningen och många försök från sjöräddningsinstansen MRCC att få till en lösning.

I torsdagskväll, 15 juni, fick vi tillslut tillstånd att landsätta 150 av de 700 människorna i hamnen i Trapani på Siciliens västkust. Men vi tog då beslutat att inte gå vidare med en delvis landsättning eftersom det skulle kunna skapa säkerhetsrisker ombord på båten. Många människor ombord uttryckte sin rädsla över att ”bli tillbakaförda till Libyen” och situationen var väldigt spänd.

Sju patienter som var i behov av akutsjukvård sattes iland tillsammans med familjemedlemmar. Två fall var särskilt allvarliga, en vuxen kvinna som led av högt blodtryck, cirkulationsvikt (hypovolemi) och magsmärtor samt ett 12 månader gammalt barn med lunginflammation behövde sjukhusvård omedelbart.

– I två dagar har vi försökt få reda på var vi kan gå iland. Vi har arbetat dygnet runt med den italienska kustbevakningen samtidigt som vi har försökt hålla en bra säkerhetsnivå ombord på båten, säger Alexander Buchman.


– Att 700 människor som redan genomlidit mycket tvingas vara kvar två hela nätter under svåra förhållanden på båten, skapar allvarliga säkerhetsrisker.

Efter långa förhandlingar fick Bourbon Argos till slut styra mot hamnen I Messina på östra sidan av ön. Det beslutet ändras återigen ett par timmar senare och den slutgiltiga destinationen är nu hamnen i Reggio Calabria. Fartyget Bourbon Argos seglar nu med den italienska kusten inom synhåll för att minska rädslan hos människorna ombord. Det förväntas lägga till i Reggio Calabria tidigt lördag morgon.

– Vi ser med egna ögon konsekvenserna av att det italienska mottagningssystem är illa förberett, säger Loris de Filippi som är ordförande för italienska Läkare Utan Gränser.


– Det är juli nu och antalet människor lär inte minska inom snar framtid. Så det här problemet måste tas tag i nu. För att vara mer konkret så måste det italienska inrikesministeriet tillåta båtar att gå iland i den närmsta sicilianska hamnen så att fartyget direkt kan ge sig ut igen för att undsätta nödställda.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare