Hoppa till huvudinnehåll

Fem möjliga epidemier 2016

Publicerad 26 januari 2016
Foto: Louise Annaud
En vaccinationskampanj mot kolera i ett flyktingläger i Tanzania.

I många länder är infektionssjukdomar det största hotet mot hälsan. I år finns en risk att världen kommer att uppleva utbrott av flera allvarliga och ofta försummade sjukdomar – om inte större satsningar görs på att förebygga och bekämpa utbrotten.  

Kolera, malaria, mässling, hjärnhinneinflammation och ett antal andra infektionssjukdomar har länge hotat människors liv och hälsa. Utan rätt insatser och tillräckliga investeringar för att stoppa sjukdomarna kommer följderna av epidemier att förvärras och fler människor insjukna.

Klicka på bilden och lär dig mer om sjukdomarna och våra insatser: 

Förödande följder

Stora utbrott av farliga sjukdomar kan ha förödande följder, framför allt i fattiga länder. Förutom att många riskerar att dö utgör utbrotten en påfrestning på redan svaga sjukvårdssystem och kostar mycket pengar. Dagens strategier för att förebygga och bekämpa stora utbrott har inte visat sig effektiva.

Liv i fara

– Vi vet att tusentals liv är i fara, trots att det finns förebyggande åtgärder att använda. Varje år ser vi utbrott av kolera, malaria, mässling och hjärnhinneinflammation. Detta måste vi sätta stopp för. Samtidigt måste vi agera nu för att förhindra att andra försummade sjukdomar som dengue, zika, ebola och kala azar inte får ökad spridning, säger Monica Rull, läkare och hälsoexpert på Läkare Utan Gränser.

Omedelbara insatser krävs

Vi kan förvänta oss nya utbrott av alla dessa sjukdomar under 2016, i samma omfattning som hittills eller ännu värre. Men det finns mycket vi kan göra för att bekämpa epidemierna: vaccinationer, välplanerade och snabba akutinsatser när ett utbrott upptäcks, och inte minst utveckling av diagnostik och effektiva mediciner. Läkare Utan Gränser uppmanar Världshälsoorganisationen WHO och andra internationella hälsoaktörer att omedelbart agera.

Dagens strategier hjälper inte de sjuka och utsatta grupper som de är avsedda för. Om vi inte förändrar vår inställning och arbetssätt kommer vi att upprepa gårdagens misstag. Med alla dess konsekvenser.

Läs gärna vår rapport (på engelska) Epidemics: neglected emergencies?

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare