Hoppa till huvudinnehåll

Finns det bra kaffe i Nigeria?

Publicerad 21 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.

Färden genom Port Harcourt gick till tonerna av Westlife. 

Det som skall bli min första dag i Nigeria börjar med en skön frukost och en stor kopp kaffe. Vet fortfarande inte om det går att köpa bra kaffe där nere.

Flyget från Bryssel blir dock försenat och jag vet inte om jag kommer att hinna till nästa flyg som ska ta mig mellan Frankfurt och Port Harcourt. Men personalen gör allt de kan och efter en sprint genom Frankfurts flygplats, så sitter jag på flyget till Nigeria.

När jag äntligen kommer till mitt hotellrum i Nigeria så är jag helt slut i huvudet, fastän jag inte har gjort någonting. Så det var bara crasha i sängen och se vad morgondagen bär.

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

Allt här känns som det är gjort 'the Nigeria way', funkar det idag så är det grymt!

Dagen var väldigt intressant – vi åkte genom Port Harcourt, den långa resan till mitt uppdrag där jag ska arbeta. Den var fylld av intryck och insikt! Jag fick verkligen känna på nigeriansk trafik när jag satt i bilen och chauffören slingrade fram bland bilar medan ”Westlife” spelades från hans CD i bilstereon.

Det var väldigt skönt att komma fram till slut och vi fick en jättegod lunch som tillagades av vår egen kock. Alla är extremt vänliga och efter genomgång av säkerhetsregler och visning runt av huset var det dags att börja jobba. Efter fyra timmars spring fram och tillbaka fick vi igång elektriciteten i huset vid klockan 19. Då var det beckmörkt ute och hög tid att få igång elen. Middagen var fantastisk och vi skrattade en hel del kring matbordet.

Läs hela Totte Rindzevicius blogg från Nigeria här

Aktuellt om Nigeria

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nyheter från fältet

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nyheter från fältet

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Tusentals människor är på flykt i nordöstra Nigeria.
Nyheter från fältet

”Vissa av barnen dog på vägen”

"Vi var väldigt rädda. Det tog oss två dagar till fots att nå hit. Vi sov i ödemarken." Hundratusentals människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av konflikten mellan Boko Haram och militären.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.