
Fistel är ett dolt problem som drabbar främst unga kvinnor i Afrika och Asien och uppstår i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. Kvinnorna som lever med fistel blir ofta stigmatiserade och utstötta, men med rätt behandling och insatser kan tusentals få hjälp.
Dhaayo och Haldhaa var båda 17 år när de kom till Läkare Utan Gränsers fistelcenter i Galkayo South i Somalia. Flickorna hade blivit gravida vid 14 års ålder och genomgått utdragna och svåra förlossningar i hemmet. Flickorna överlevde, men deras barn var båda dödfödda. De flesta kvinnor som genomgår svåra och komplicerade förlossningar utan kvalificerad hjälp dör på grund av brusten livmoder. Efter flickornas förlossning dröjde det inte långt tid tills det förstod att de fått problem med att kontrollera sin urinblåsa och att de läckte både urin och avföring. Priset för överlevnad var fistel.
Fistel är den öppning mellan vaginan och blåsan som bildas under en svår och utdragen förlossning. Under förlossningen pressar barnets huvud på bindväven mellan slidan och urinblåsan mot bäckenbenet som dödar vävnaden och bildar ett hål mellan vaginan och blåsan. Samma kan även inträffa mellan vaginan och ändtarmen.
– När jag började föda åkte jag till närmaste vårdcentral. De sa att jag inte var redo för förlossning än, så jag väntade en hel dag och tillslut gick mitt vatten. När sjuksystern kom såg hon barnets huvud, men hon gjorde inte så mycket för det för det var redan försent, berättar Chantal, 18 år från Gitega i Burundi.
– De sa åt oss att åka till ett annat sjukhus. Vi åkte dit på en motorcykel med barnets huvud fortfarande på väg ut. På det andra sjukhuset sa de åt oss att de inte hade rätt verktyg och refererade oss till ännu ett sjukhus. Så vi iväg åkte vi igen. Där undersökte de mig och berättade för mig att barnet redan dött. De försökte att få ut barnet genom att trycka på min mage men det fungerade inte. De var tvungna att göra en så kallad episiotomi och använda en griptång och för att få ut barnet. De gav kroppen till min man. Han gick för att hitta en passande plats för begravningen. Sedan dess har min man inte besökt mig.
Miljontals kvinnor drabbade
Enligt uppgift får 50 000 till 100 000 kvinnor fistel varje år och runt två miljoner kvinnor och flickor lever med tillståndet. Men man tror att det är många fler. Många kvinnor får fistel som unga och trots att fistel inte är direkt livshotande har den långvariga konsekvenser.
Kvinnor som lever med fistel blir utstötta från samhället, män kastar ut sina fruar ur huset och föräldrar vänder sina döttrar ryggen. På platser där en kvinnas liv är beroende av sin familj kan fördrivning göra det svårt att överleva. Om hon inte får hjälp kommer hon att bära bördan i resten av sitt liv.
– Jag läckte urin, så när jag återvände hem gick jag direkt till den lokala vårdcentralen. De berättade för mig att de inte kunde göra något åt problemet. De ringde efter en ambulans som skulle ta mig till sjukhuset i Mukenge. Ambulansen kom, men i Mukenge sa de att de inte heller kunde behandla problemet, men de rådde oss att ringa Läkare Utan Gränser i Gitega, säger Chantal.
Under 2007 startade vi ett center för fistel för att ge kirurgisk specialistvård. Centren var öppna i ungefär sex veckor. Den första fasen innebar att sprida och informera människor, speciellt de drabbade kvinnorna. Ett team satte upp tält med 40 till 80 sängar nära ett sjukhus och bad alla sprida ut budskapet: ”om du läcker urin så kan vi hjälpa dig. Kom till Läkare Utan Gränsers fistelcenter”. Detta meddelande gick också ut på radiostationer för att nå så många som möjligt.
Sedan anlände en fistelkirurg till projektet och spenderade ungefär en månad med att genomföra operationer på flera kvinnor varje dag. Efter återhämningen fick kvinnorna olika övningar som hjälpte dem att kontrollera de muskler som under lång tid inte varit funktionella på grund av fisteln.
När dörrarna till centret först öppnades satt där 25 kvinnor. De satt tysta på sina sängar med huvudet och ansiktena skymda av sina slöjor. De var blyga, osäkra, nedstämda och många deprimerade på grund av allt de fått gå igenom.
Operation – en andra chans i livet
Några veckor senare hade de flesta kvinnor blivit opererade och påbörjat sin återhämtning. Atmosfären var helt förändrad. Kvinnorna skrattade, skämtade och uppmuntrade varandra. Operationen innebar en andra chans i livet.
Under 2007 utförde Läkare Utan Gränser 195 operationer för fistel. 2011 hade den siffran nått 1 036, nästan 7 procent av alla fisteloperationer som utförs i världen. Under 2013 har Läkare Utan Gränser opererat 1 032 kvinnor. Även om vi har kunnat hjälpa dessa kvinnor, har vi alltid i åtanke att det här bara är en liten del av alla de kvinnor som lever med fistel.
Behoven är fortfarande stora och endast ett fåtal kvinnor som behöver operation får tillgång till det. För att undvika att tiotusentals kvinnor riskerar fistel varje år och för att hjälpa de miljontals kvinnor som idag lever med det, finns mycket kvar att göra. Förebyggande insatser och en ökad tillgång till akut förlossningsvård till alla gravida kvinnor är avgörande i arbetet mot fistel.
