Hoppa till huvudinnehåll

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Publicerad 9 juni 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
Våra team finns på plats i bland annat Menbij, norra Syrien, för att bistå syriska internflyktingar.

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

– Föräldrar tvingas ta omöjliga beslut. Antingen stannar de i Raqqa och utsätter därmed både sig själva och sina barn för våld och flyganfall. Eller också försöker de ta sig över frontlinjen trots att det innebär att de måste passera minfält och att de riskerar att bli beskjutna, säger Puk Leenders, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator.

När man väl har beslutat sig för att försöka fly från Raqqa – känt som ett starkt fäste för Islamiska staten (IS) – väntar stora svårigheter.

– Människor straffas om de försöker fly och för att lyckas krävs ofta att man betala stora mutor, säger Puk Leenders.

Många av dem som lämnar Raqqa flyr norrut mot Ain Issa, Manbij, Mahmoudli och Tal Abyad. Vissa flyr till ”the Berm”, ett gränsområde mellan södra Syrien och Jordanien nästan 70 mil bort där humanitär hjälp i princip inte existerar.

Flyktväg kantad av landminor

En 65-årig man från Raqqa berättar att vägen till Ain Issa, norr om Raqqa, var fylld med minor.

– Det tog två månader innan vi hade möjlighet att lämna Raqqa, men till slut lyckades vi fly tillsammans med fem andra familjer. Vi flydde mitt i natten och två av barnen trampade på landminor. Båda skadades, en av dem allvarligt, berättar mannen.

Vissa av människorna som flytt från Raqqa de senaste veckorna befinner sig i transitläger. Andra har slagit läger där de kunnat hitta skugga i städer som Manbij, Tal Abyad eller Tabqa.

– När man kör genom dessa områden ser man tält och människor utspridda på måfå. De lever på existensminimum. De flesta vi ser är jordbrukare som flytt med sina getter och några få ägodelar. Vissa har bara kläderna som de bär på kroppen, säger Puk Leenders.

Akutvård och vaccinationer

Våra team har startat kliniker i flyktingläger och arbetar på flera sjukhus i och omkring provinsen Raqqa, inklusive Manbij, Tal Abyad och Kobane/Ain Al Arab. Teamen ger medicinsk akutvård till människor som flytt från Raqqa och andra platser, och vaccinerar barn för att minska risken för sjukdomsutbrott. Den senaste veckan har teamen vaccinerat 1 070 barn under fem år. Många av dem har aldrig blivit vaccinerade tidigare.

– De flesta vi möter lider av akut diarré, luftvägsinfektioner och mår psykiskt mycket dåligt eftersom närstående dött och de själva utsatts för traumatiska händelser där de varit rädda att själva mista livet, säger Puk Leenders.

Vi har även börjat arbeta nära frontlinjen för att kunna stabilisera skadade och på så sätt öka deras chanser att överleva. Det gör det även möjligt att remittera patienter till sjukhus som vi stöttar och bistår med traumavård och kirurgi.

Vi uppmanar alla stridande parter och deras allierade att säkerställa att civila i Raqqa får skydd och att de som flyr har möjlighet att sätta sig i säkerhet utan att riskera livet. Vi uppmanar länderna kring Syrien att se till att humanitär hjälp når Syrien och uppmanar till minröjningsinsatser i landets norra del. Vi uppmanar även internationella hjälporganisationer att utöka sin humanitära hjälp till dem som flyr från Raqqa.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare