Hoppa till huvudinnehåll

Flykt och rädsla runt Tchadsjön

Publicerad 1 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mobil klinik i ett flyktingläger i Diffa, Niger. FOTO: Läkare utan gränser

Mobil klinik i ett flyktingläger i Diffa, Niger. FOTO: Läkare utan gränser

Konflikten mellan Boko Haram och Nigerias armé tvingar tusentals människor på flykt i områdena runt Tchadsjön i centrala Afrika. Vi erbjuder sjukvård och rent vatten i flyktingläger och drabbade byar.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns det idag fler än 1,5 miljoner flyktingar i området. De flesta är internflyktingar i Nigeria och omkring 157 000 av dem har varit på flykt sedan i januari i försök att ta sig till grannländerna Niger, Tchad och Kamerun.

Samtidigt är dessa grannländer hotade av gränsöverskridande attacker och militära offensiver. Attackerna har skördat många liv och tvingat många på flykt i sina egna länder.

Krisen i Nigeria intensifierar en redan svår situation och påverkar en redan sårbar befolkning. Samtidigt som den osäkra situationen fortsätter står humanitära organisationer inför stora utmaningar när det gäller att förstå vilka behov som måste hanteras. Vi är idag en av få organisationer på plats som stödjer de lokala myndigheterna i de fyra drabbade länderna runt Tchadsjön.

NIGERIA

Säkerhetssituationen i Borno fortsätter att vara extremt instabil och spänd. Här finns över en miljon interna flyktingar och omkring 400 000 av dem bor i regionens huvudstad Maidaguri. Många av dem får hjälp av lokalbefolkningen medan närmare 78 000 är samlade i 13 olika flyktingläger runtom i staden. Vi driver medicinska aktiviteter i fyra av dessa läger och förser fler än 34 300 personer med primär sjukvård. Varje vecka träffar våra team hundratals patienter och vi hjälper även till med att dela ut närmare 2 miljoner liter vatten varje månad. 

Vi har även byggt upp en klinik vid vårdcentralen Maimusari i Jere, en förort till Maiduguri, för att förse de 120 000 personer som bor i området med hälso- och sjukvård. Inrättningen består av en mödravårdsavdelning med 12 sängar och en barn-, närings- och intensivavdelning med 60 sängar.    

NIGER

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) finns det 175 000 flyktingar i Diffa, sydöstra Niger. Omkring 25 000 människor befinner sig nu i två läger; ett i Bosso och ett i Nguigmi, som båda är städer i närheten av Tchadsjön. Vi har mobila kliniker på plats för att förse flyktingarna med grundläggande sjukvård och för att kunna hänvisa patienter till sjukhuset i Diffa. Vad som kan komma att försämra levnadsförhållandena i båda lägren inom de närmaste veckorna är den stundande regnperioden. De sanitära förhållandena är dåliga och stora regnmassor kan skapa större risk för kolerautbrott.

– De viktigaste behoven är någonstans att bo, vatten, sanitära anläggningar och sjukvård, säger Aissami Abdou, vår projektsamordnare i Diffa.

Vi driver även det regionala sjukhuset för barn- och mödravård i Diffa regionen. I utkanten av Diffa stödjer vi tre vårdcentraler i städerna Geskerou, Ngaroua och Nguigmi där vi har tagit emot fler än 16 000 patienter sedan början av året. 65 procent av dessa var barn under fem år. 

KAMERUN

Säkerhetssituationen längs gränsen mellan Nigeria och Kamerun är fortfarande osäker, och Boko Haram fortsätter att attackera gränsområdena. Flyktingar anländer dagligen till de läger som etablerats i norra regionen av de lokala myndigheterna.

– Jag har precis anlänt till Gawar med min man och fyra av våra barn. Soldater från Boko Haram har kidnappat tre av mina döttrar. Vi vet ingenting om dem. Vi kan bara be för dem, säger Emmanuelle, en av de 40 000 flyktingar som bosatt sig i ett av de två lägren Minawao och Gawar. Här samarbetar vi med de lokala myndigheterna och andra humanitära organisationer för att erbjuda sjukvård, vatten och sanitära anläggningar till invånarna. Idag kommer 60 procent av vattnet i de två lägren från oss och fler än 500 patientbesök genomförs varje månad. 

TCHAD

Boko Haram är aktiva omkring Tchadsjön och är ett ständigt hot. Säkerheten i Tchad försämras konstant. Den 15 juni skedde två bombattacker kopplade till Boko Haram i huvudstaden, Ndjamena, som dödade 27 personer och skadade 101. Förutom att ge kirurgiskt stöd till hälsovårdsministeriets sjukhus har vi även på det lokala sjukhuset organiserat utbildningar och träningar i hantering av stort antal skadade och avlidna.

Vi driver för närvarande mobila kliniker i Forkouloum där vi tar emot omkring 850 patienter per vecka, som vanligtvis lider av diarré och luftvägsinfektioner. Många patienter är flyktingar från Tchad som blivit tvungna att fly på grund av våldet. Psykologiskt stöd har varit en av våra viktigaste aktiviteter. Våra team erbjuder även psykologiskt stöd genom individuella möten och gruppmöten i flyktinglägret Dar as Salam. För tillfället har vi träffat 223 patienter för psykisk vård.

I samarbete med de lokala myndigheterna har vi även bidragit med hygienartiklar, filtar och myggnät till flyktingarna och invånarna i landet. 

Relaterade nyheter

Libyen

Godtyckligt fängslande i Libyen måste upphöra

Vi kräver ett slut på den godtyckliga interneringen av flyktingar, asylsökande och migranter i Libyen. Vi tillhandahåller sjukvård till människor i interneringsläger i Tripoli under omänskliga och ovärdiga förhållanden.

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.