Hoppa till huvudinnehåll

“Flyktingar döms att överleva vintern som hemlösa”

Publicerad 18 oktober 2016
Flyktinglägret La Linière i norra Frankrike.
Foto: Charles Habib

Om flyktinglägret La Linière i norra Frankrike stänger kommer tusentals flyktingar att stå utan tak över huvudet när vintern närmar sig. Vi uppmanar lokala myndigheter att tillfälligt stoppa alla planer på att vräka de boende och stänga flyktinglägren i Grande-Synthe, Calais och på andra håll i norra Frankrike, så att alternativ kan hittas.

Flyktinglägret La Linière i Grande-Synthe, i utkanten av Dunkerque, norra Frankrike, kommer inte att släppa in fler människor enligt lokala myndigheter. Deras plan är istället att minska antalet boende till 300 personer till årets slut och med största sannolikhet kommer lägret att stängas i början av 2017.

– Denna policy att systematiskt stänga befintliga läger och förhindra byggandet av nya kommer inte att leda någonstans. Utan alternativa planer för att skydda individer, familjer och även ensamkommande barn, är de dömda att överleva vintern som hemlösa, utblottade och utsatta för våld, säger Franck Esnee, ansvarig för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Den 5 oktober meddelande staden Dunkerque bolaget som sköter säkerheten i lägret La Linière att inga nya människor skulle släppas in, däribland "minderåriga, familjer, gravida kvinnor, äldre och människor i svårigheter”. Kommunfullmäktige hade inga invändningar till planen. Som en nödåtgärd har den lokala välgörenhetsorganisationen UTOPIA 56 inhyst sex familjer i ett tillfälligt boende.  

Lägret La Linière öppnades i mars 2016 och rymmer 1 500 flyktingar, bland dem flera spädbarn och barn. Tidigare bodde de i ett inofficiellt läger i närheten under eländiga förhållanden, omgivna av lera, skräp och råttor. Det nya lägret uppfördes tillsammans av kommunfullmäktige och Läkare Utan Gränser till en kostnad av fyra miljoner euro. I det nya lägret bor människorna i enkla trähus, men omgivningen är säker och mer hygienisk.

– Att hindra nya människor från att komma in i lägret La Linière i Grande-Synthe är desto mer förbryllande med tanke på den kommande nedläggningen av lägret i Calais. Var ska de flyktingar som kommer till Linière ta vägen istället? Detta beslut har fattats hastigt, utan tanke på konsekvenserna, och utan att föreslå alternativa lösningar, säger Franck Esnee. 

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva