Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar i Frankrike vaccineras mot mässling

Publicerad 3 februari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser vaccinerar flyktingar mot mässling i Calais och Dunkerque i norra Frankrike

Mässlingsmitta har upptäckts i flyktingläger i norra Frankrike. Vi finns på plats för att ge flyktingar vaccin.

Läkare Utan Gränser hjälper till att vaccinera flyktingar mot mässling i Calais och Dunkerque i norra Frankrike. Åtminstone tre personer har med säkerhet smittats av mässling i flyktinglägret Jungle i Calais.

En vuxen och en nioåring på flykt samt en frivilligarbetare har insjuknat i mässling i flyktinglägret i Calais. Dessutom bekräftas tre mässlingsfall på centralsjukhuset i Calais. Även två barn med mässlingssymptom rapporteras från lägret i Grande-Synthe nära Dunkerque.

Det är de regionala hälsomyndigheterna som inlett vaccineringen och bland andra Läkare Utan Gränser, Läkare i världen, EPRUS och HANDS International hjälper till.

Mässlingsvaccinering på fyra platser i calais

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan ge allvarliga komplikationer. Den 26 januari startade en informationskampanj där flyktingar får höra om vikten av att vaccineras, speciellt eftersom de flesta flyktingar är unga och lever under dåliga förhållanden. Vaccineringen är frivillig och ges till vuxna och barn över sex månader.

Vaccinet ges på fyra platser i lägret i Calais där det finns ungefär 4000 människor. De första vaccinen gavs den 29 januari på Jules Ferry-centret för kvinnor och barn. Denna vecka fortsätter arbetet i Grande-Synthe i Dunkerque där omkring 2500 människor bor.

Läkare Utan Gränsers team börjar vaccinera flyktingarna den 2 februari. Organisationen har sedan september 2015 drivit en allmänmedicinsk klinik i lägret i Calais.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.