Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar i Frankrike vaccineras mot mässling

Publicerad 3 februari 2016
Foto: Aurelie Baumel
Mässlingsmitta har upptäckts i flyktingläger i norra Frankrike. Vi finns på plats för att ge flyktingar vaccin.

Läkare Utan Gränser hjälper till att vaccinera flyktingar mot mässling i Calais och Dunkerque i norra Frankrike. Åtminstone tre personer har med säkerhet smittats av mässling i flyktinglägret Jungle i Calais.

En vuxen och en nioåring på flykt samt en frivilligarbetare har insjuknat i mässling i flyktinglägret i Calais. Dessutom bekräftas tre mässlingsfall på centralsjukhuset i Calais. Även två barn med mässlingssymptom rapporteras från lägret i Grande-Synthe nära Dunkerque.

Det är de regionala hälsomyndigheterna som inlett vaccineringen och bland andra Läkare Utan Gränser, Läkare i världen, EPRUS och HANDS International hjälper till.

Mässlingsvaccinering på fyra platser i calais

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan ge allvarliga komplikationer. Den 26 januari startade en informationskampanj där flyktingar får höra om vikten av att vaccineras, speciellt eftersom de flesta flyktingar är unga och lever under dåliga förhållanden. Vaccineringen är frivillig och ges till vuxna och barn över sex månader.

Vaccinet ges på fyra platser i lägret i Calais där det finns ungefär 4000 människor. De första vaccinen gavs den 29 januari på Jules Ferry-centret för kvinnor och barn. Denna vecka fortsätter arbetet i Grande-Synthe i Dunkerque där omkring 2500 människor bor.

Läkare Utan Gränsers team börjar vaccinera flyktingarna den 2 februari. Organisationen har sedan september 2015 drivit en allmänmedicinsk klinik i lägret i Calais.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare