Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar i Frankrike vaccineras mot mässling

Publicerad 3 februari 2016
Mässlingsmitta har upptäckts i flyktingläger i norra Frankrike. Vi finns på plats för att ge flyktingar vaccin.
Foto: Aurelie Baumel

Läkare Utan Gränser hjälper till att vaccinera flyktingar mot mässling i Calais och Dunkerque i norra Frankrike. Åtminstone tre personer har med säkerhet smittats av mässling i flyktinglägret Jungle i Calais.

En vuxen och en nioåring på flykt samt en frivilligarbetare har insjuknat i mässling i flyktinglägret i Calais. Dessutom bekräftas tre mässlingsfall på centralsjukhuset i Calais. Även två barn med mässlingssymptom rapporteras från lägret i Grande-Synthe nära Dunkerque.

Det är de regionala hälsomyndigheterna som inlett vaccineringen och bland andra Läkare Utan Gränser, Läkare i världen, EPRUS och HANDS International hjälper till.

Mässlingsvaccinering på fyra platser i calais

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan ge allvarliga komplikationer. Den 26 januari startade en informationskampanj där flyktingar får höra om vikten av att vaccineras, speciellt eftersom de flesta flyktingar är unga och lever under dåliga förhållanden. Vaccineringen är frivillig och ges till vuxna och barn över sex månader.

Vaccinet ges på fyra platser i lägret i Calais där det finns ungefär 4000 människor. De första vaccinen gavs den 29 januari på Jules Ferry-centret för kvinnor och barn. Denna vecka fortsätter arbetet i Grande-Synthe i Dunkerque där omkring 2500 människor bor.

Läkare Utan Gränsers team börjar vaccinera flyktingarna den 2 februari. Organisationen har sedan september 2015 drivit en allmänmedicinsk klinik i lägret i Calais.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva