Hoppa till huvudinnehåll

Flytvästkampanj i Stockholm

Publicerad 14 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fyra av de flytvästar som hängdes upp för att uppmärksamma behovet av säkra vägar.

Fyra av de flytvästar som hängdes upp för att uppmärksamma behovet av säkra vägar.

Idag har vi hängt upp flytvästar med ett budskap till Stefan Löfven och EU-ledarna: ”Gränser dödar! Säkra vägar nu!”. Aktionen är en del av vår internationella kampanj inför EU-mötet om flyktingkrisen.

Tidigt på morgonen hängde vi upp 80 flytvästar på flera offentliga platser i Stockholm, exempelvis vid Slussen och i närheten av Riksdagen. Med detta vill vi uppmärksamma att minst 80 personer i veckan har dött på Medelhavet i år. Mörkertalet är stort, så antagligen är de många fler. På flytvästarna har vi formulerat en uppmaning till statsminister Stefan Löfven och samtliga EU-ledare att stoppa döden på Medelhavet.

Utöver flytvästkampanjen lämnade vi över ett öppet brev adresserat till statsministern tillsammans med en flytväst från en person som Läkare Utan Gränser har räddat på Medelhavet.

LIVSFARLIG RESA ÖVER MEDELHAVET

Sedan vi inledde vår räddningsinsats på Medelhavet i maj har Läkare Utan Gränsers fartyg räddat över 15 000 människor. Men alldeles för många mister fortfarande livet eftersom de tvingas ta livsfarliga vägar in i Europa.

– Vi kan inte se på när människor dör framför våra ögon. Det är uppenbart att, så länge det inte finns säkra lagliga vägar in i Europa kommer människor fortsätta att drunkna på Medelhavet eller kvävas till döds i lastbilar på våra europeiska motorvägar, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Vi jobbar även i Grekland, Italien, Ungern och Makedonien. Fältarbetaren Mikael Mangold har jobbat på Kos hela sommaren och bevittnat hemska scener:

– Inom EU behandlar vi djur bättre än människor på flykt som lämnas utan mat, vatten och tak över huvudet på gatorna, säger Mikael Mangold.

– Jag har sett barnfamiljer från Syrien som tvingades sova under bar himmel utan tält eller filt på Kos. Jag har sett människor bryta ihop i den gassande solen, när de tvingades köa i timmar för registrering. Det är hjärtslitande.

Här lämnar Mikael och Katrin över flytvästen och det öppna brevet, adresserat till statsminister Stefan Löfven, till Paula Carvalho Olovsson, politiskt sakkunnig Utrikes & EU.

LÄKARE UTAN GRÄNSERS INSATSER

Läkare Utan Gränser bistår människor på flykt med humanitär hjälp i Italien, Grekland, Serbien och Ungern. Vi utför sök- och räddningsaktiviteter på Medelhavet med tre båtar som sedan i maj har räddat över 15 000 människor. I Tunisien och Libyen har vi utbildat fiskare och lokala organisationer i sjöräddningsaktiviteter och hur man hanterar döda kroppar. Läkare Utan Gränser har arbetat med att bistå flyktingar i Europa i över femton år. 

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.